17 moodsa etiketi reeglit

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viisakas pole raske olla, see vaid eeldab, et sa austad nii ennast kui ka teisi. Samas on palju pisikesi nüansse, mis käivad moodsa etiketi juurde ning mida inimesed teinekord ignoreerivad. Bright Side pani need kirja. Mis teie arvate, kas sellised nõuanded ja nõudmised on mõistlikud?

  1. Ära külasta kedagi enne ette neile helistamata. Kui sulle on kunagi tehtud üllatusvisiit, tead sa, kui ebamugav see võib olla – tuba on segamini, seljas koduriided. Üks Briti daam olla öelnud, et kui ootamatult kõlas uksekell, pani ta kiirelt selga väliriided, haaras vihmavarju ning kui külaline osutus meeldivaks, sai ta öelda, et oli just koju jõudnud. Kui tegu oli aga ebameeldiva üllatusega, teatas ta, et oli just teel välja.
  2. Ära kuivata lahtist vihmavarju kontoris või külas olles. Vihmavari suletakse ning pannakse kas rippuma või spetsiaalsesse vihmavarjuhoidikusse.
  3. Ära hoia käekotti süles ega pane seda toolile. Väike elegantne käekott on sobilik asetada lauale, suuremat sorti sumadan riputatakse aga toolileenile või asetatakse põrandale. Portfell asetatakse põrandale.
  4. Kilekotte kasutatakse vaid poeostudeks. Inetu on neid kasutada käekoti asemel.
  5. Koduriided on mugavad, aga puhtad. Hommikumantel, pidžaama ja öösärk on ette nähtud siiski vaid hommikuti ja õhtuti vannitoa külastamiseks, mitte päevasteks koduriieteks.
  6. Kui lapsel on oma tuba, harjuta end enne sisenemist koputama. Sama saad sel juhul eeldada lapselt vastu – enne magamistuppa sisenemist koputatakse.
  7. Naine võib siseruumides kanda kübarat ja sõrmkindaid. Aga mitte kootud mütsi ja käpikuid.
  8. Korraga ei sobi kanda üle 13 aksessuaari. Mida hilisem üritus, seda kallimad ehted sobivad.
  9. Kui sa kutsud kedagi otsesõnu lõunale, eeldab see, et sa maksad. Kui sa aga kasutad väljendit «lähme lõunale», eeldab see, et igaüks maksab ise.
  10. Liftist väljub inimene, kes on uksele lähim. Kui sa lähed järgmisel korrusel maha, ei ole viisakas end lifti tagumise seina äärde sättida.
  11. Kõige prestiižsem iste autos on see, mis jääb juhi selja taha. Sinna istub naine. Ükskõik, kuhu naine otsustab istuda – talle avatakse uks nii sisse istumisel kui ka väljumisel. Ärietiketi korral paljud ignoreerivad seda reeglit.
  12. Öelda, et oled dieedil, peetakse halvaks kombeks. Eriti ebaviisakas on külas olles toidust selle ettekäändega keelduda.
  13. Small talk'i puhul peetakse tabuteemadeks poliitikat, raha, religiooni ja tervist.
  14. Inimesed, kes teineteist vaevu tunnevad, ei tohiks omavahel olla familiaarsed. Käitu teistega, nagu sa tahaks, et sinuga käitutaks.
  15. Teistest seljataga rääkimine ehk klatšimine ei ole sobilik. Eriti ebaviisakas on seljataga maha teha oma partnerit või sugulasi.
  16. Kinos või teatris oma kohale minnes möödu teistest näoga, mitte seljaga.
  17. Saladuseks soovitatakse teha need seitse fakti: vanus, varanduslik seisus, peretülid, religioon, meditsiinilised probleemid, armuafäärid, kingitused.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles