Alkohoolikud tunnistavad: millal ma mõistsin, et mul on probleem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Redditi keskkonnas saavad inimesed avameelselt jagada oma mõtteid ja kogemusi erinevatel teemadel. Hiljuti püstitati seal teema, mis on eelkõige suunatud neile, kel on probleeme alkoholi kuritarvitamisega. 

Redditi kasutajad, keda antud teema puudutab, on ausalt jaganud, millal oli see hetk, mil nemad mõistsid, et neil on probleem. Samuti jagavad nad, kuidas on see mõjutanud nende tervist. 

Mõistsin, et mul on probleem...

1. «Kui hakkasid õlle ostmiseks käima erinevates poodides, et müüjad ei mõtleks, et mul on probleem.»

2. «Kui läksin poodi õlle järgi kell 7 hommikul, vahetult pärast ärkamist. Olin ka õhtul enne poe sulgemist alati kohal ja ostsin õlut. Ärkasin öösel üles ja raputasin tühje õllepurke lootes, et mõnes neist on veel midagi sees. 

Nii mõnelgi päeval jõin enne tööle minekut, lõunapausi ajal, töö ajal ja kindlasti ka pärast tööd. Pärast tööd oli alati see hea teadmine, et ma ei pea üritama kainelt käituda. Ühel hommikul taipasin, et ma ei taha enam juua. Mul polnud selleks mingit põhjust (polnud midagi tähistada) ja ma pidin sel päeval palju asju korda saatma, aga ainuke mõte mu peas oli see, et ma pean jooma. Tänaseks olen 83 päeva kaine olnud!»

3. «Kui ma kukkusin ninali umbes 50 tuttava ees, keda ma olin üle 20 aasta tundnud. Olime mu parima sõbra tütre koolilõpupeol ja kell oli 11 hommikul.»

4. «Kui ma üritasin ühe päeva olla ilma alkoholita ja mu keha lihtsalt värises.»

5. «Jõin 1,5 aastat iga päev, jätsin kaks päeva tagasi joomise maha. Peavalu on meeletu...»

6. «Jõin päris palju (umbes liiter viina päevas), aga mul polnud kunagi pohmelli ega muid ebameeldivaid järelmõjusid. Tuju oli kogu aeg hea ja kuna polnud midagi, mis mind alkoholi juurest eemale ajaks, siis ma jõin niiviisi aastaid.

Ühel hetkel otsustasin 24 tunniks pausi teha. Olime kihlatuga toidupoes ja ma lihtsalt kukkusin maha, kogu keha tõmbus krampi. See oli tingitud võõrutusest. Alates sellest päevast ma enam alkoholi ei tarbi.»

7. «Sõber kunagi soovitas mul proovida kuu aega ilma alkoholita olla, et teada saada, kas ma olen alkohoolik. Ma pidasin kolm päeva vastu. Pärast seda otsustasin joomisega lõpparve teha ja olen nüüd neli aastat kaine olnud. Pärast esimest nädalat tundsin end imehästi ja ma ei läheks enam kunagi tagasi oma endise eluviisi juurde.

Inimesed usuvad, et pohmell kestab vaid päeva. See pole tõsi. Osaliselt jõin regulaarselt selleks, et end paremini tunda. Mu enesetunne oli nigel, sest ma jõin iga päev. Kui olin nädal aega kaine olnud, mõtlesin, et olen pilves. Tegelikult oli see normaalne õnnetunne.»

8. «Kui ma olin 19, siis võis pohmell kesta vaid päeva, nüüd kestab see umbes kolm päeva. Kui arvestada seda, kuidas see mõjutab mu unetsüklit, toitumist ja trenni, siis võiks öelda, et pohmell kestab koguni terve nädala.

Esimene hommik: ärkan väga varakult ja magasin joomise tõttu vähe. Kõhus keerab ja pea valutab, sest ma ei joonud piisavalt vett.

Esimene õhtu: raske on ilma alkoholita uinuda. Aju ei mäleta enam, kuidas seda teha. Varem jõin iga päev ja «kustusin» lihtsalt õhtul ära.

Teine hommik: ärkan. Pea ei valuta, aga olen väsinud, sest pole kaks ööd korralikult maganud.

Teine õhtu: ei suuda midagi normaalset teha, sest olen väsinud.

Kolmas hommik: ärkan, olen tusane ja uimane, sest magasin liiga palju.

Kolmas õhtu: sain õigel ajal voodisse.

Neljas hommik: (umbes 100 tundi pärast alkoholi tarbimist) olemine on normaalne, kuid meeleolu on veidi depressiivne. Korter on segamini, sest ma pole mitu päeva nõusid ega pesu pesnud. Pole juba viis päeva trenni teinud. Ilmselt pole ka midagi tervislikku söönud.

Neljas õhtu: koristasin korteri, sõin normaalset toitu, läksin õigel ajal magama.

Viies hommik: ärkan, tunnen end taas inimesena.

Viies õhtu: käisin jõusaalis, sõin veel head toitu, läksin magama.

Kuues hommik: ärkan hea tundega. Kuna polnud mitu päeva trenni teinud, on keha natuke hell.

Kuues õhtu = normaalne õhtu.

Seitsmes hommik: hea on olla.

Seitsmes õhtu: käisin jõusaalis, olemine on hea. 

Nädalane taastumine ühest õhtust (jõin ära kuus õlut, mitte viskit ega midagi kangemat) on minu jaoks hetkel normiks saanud. Vist ei peaks üldse rohkem jooma...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles