Arstid hoiatavad: tupe puhastamine ravimtaimedega on ohtlik ja mõttetu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA ettevõte müüb internetis naistele holistilist toodet, mis väidetavalt puhastab üsa toksiinidest ja aitab ravida endometrioosi. Youtube’is on ka videoõpetusi, kuidas endale ise selliseid «ravivahendeid» teha. Ekspertide sõnul ei saa aga sellistel toodetel olla ravivat toimet, pealegi võivad need osutuda hoopis naise tervisele väga ohtlikuks. 

Embrace Pangaea müüb ja reklaamib veebis oma toodet «Herbal Womb Detox Pearls» ehk üsa puhastamiseks tehtud ravimtaimepärle, mis peaks aitama endometrioosi, munasarjatsüstide ja kandidoosi vastu. Arstid aga hoiatavad The Independenti vahendusel, et nn «womb detox» ehk tupe puhastamiseks müüdavad loodustooted võivad põhjustada ärritust, aga ka toksilise šoki sündroomi. 

Nn pärlid on lõhnastatud ravimtaimepallikesed, mida müüakse pakendatult üheks või kaheks kuuks ja mille hinnad jäävad vastavalt 85-480 dollari vahele. Ettevõte pakub ka toodet, mis peaks tupekanali kokku tõmbama ja tegema selle kitsamaks. 

Ekraanitõmmis videost. (Embrace Pangaea/Youtube)
Ekraanitõmmis videost. (Embrace Pangaea/Youtube) Foto: Embrace Pangaea/Youtube

Tootja väidab, et nende ravimtaimepärlid puhastavad naise emakat, taasavad selle tasakaalu ja uhavad mürgid välja. Ravimtoime on väidetavalt sarnane sellele, kuidas apelsini ja sidruni söömine ravib tavalist külmetust.

Seksuaaltervise eksperdid tunnevad muret, et see kahjustab naise tervist ning samal ajal on ka täiesti mõttetu, sest naise tupp on teadupoolest isepuhastuv ja mingeid mürke seal ei leidu. USA günekoloog doktor Jen Gunter võttis ohu paljastamise enda kohuseks ja pühendas blogipostituse paljastamaks, kui valed säärased tooted on ning kui ohtlik on nende kasutamine, sest neid pole ka vaginaalseks kasutamiseks korrektselt testitud.

«Sinu emakas ei ole väsinud, depressioonis või räpane ja sinu vagiina tšakra ei ole vales kohas,» ironiseeris arst oma blogipostituses. «Need organid ei vaja sinult mingit abi, kui nendega pole just midagi otseselt korrast ära ja siis annavad need sellest teada rohke veritsemise, sügelemise, tugeva valu või lõhnaga.»

Doktori selgitusel on naise tupp nagu isepuhastuv ahi ja kui sinna panna midagi pikaks ajaks, suureneb tõenäosus, et seal hakkavad vohama bakterid, mis põhjustavad infektsiooni. Samal põhjusel võib tekkida toksilise šoki sündroom, mis on potentsiaalselt eluohtlik. 

Ettevõtte õpetuse järgi peaks suruma «puhastavad pärlid» sügavale tuppe, et need puutuksid kokku emakakaelaga ja saaks seega emakat «ravida». Arst tuletab meelde, et emakakael on väga tihedalt kinni ja avaneb vaid ovulatsiooni ja sünnituse ajal. 

Embrace Pangaea omanik Tamieka Atkinson lausus väljaandele, et nende toode pole mingil juhul ravim ja nad ei väidagi, et paneks diagnoose, raviks haigusi või müüks toodet, mis seda teeb. «Oleme holistiline ettevõte, mis pakub kõrgekvaliteedilisi taimseid puhastuskuure ja infot oma klientide harimiseks ja looduslähedaseks eluks,» sõnas Atkinson ja kinnitas, et nad pole meditsiinitöötajad ning soovitavad naistel alati abi küsida oma arstilt. 

Tamieka Atkinson vaidles siiski vastu arsti arvamusele, et nende loodud puhastuspärlid võiksid teha rohkem kahju kui kasu, sest väidetavalt on naisi, kes on saanud nende toodete kasutamisest reaalset abi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles