Jääpraad põhjanaabrite moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpraad on parim külmalt õhukeste lihalõikudena, kõrval sinepi- või muu meelepärane külm kaste. Samuti sobib see leiva peale.
Jääpraad on parim külmalt õhukeste lihalõikudena, kõrval sinepi- või muu meelepärane külm kaste. Samuti sobib see leiva peale. Foto: Mari-Liis Ilover

Toidublogija Mari-Liis Ilover tutvustab lihtsat lihavalmistamise moodust, kus liha pannakse pärast küpsemist kuuma leeme sisse maitsestuma. «Kui lihatermomeeter on olemas ja see mõõdab õigesti, on õnnestumine kindel,» ütleb ta.

Põhjanaabritelt laenatud põneva jääprae valmistamiseks sobib taine veise- või ulukiliha. Otse sügavkülmast võetud praetükk tõstetakse ilma igasuguse eelneva maitsestuseta pikaks ajaks ahju madalal temperatuuril küpsema ning seejärel leeme sisse maitset ja mahlasust koguma. Peale jäise praetüki ahjupistmise ja maitseleeme valmistamise pole kokkajal endal tarvis õieti midagi teha, samas kulub prael ahjus küpsemiseks ja leemes maitsestumiseks pea ööpäev. Tulemus on mure ja maitsev, justkui sink.

Parim on jääpraadi serveerida külmade õhukeste lihalõikudena, kõrval sinepi- või muu meelepärane külm kaste. Samuti sobib see hästi leiva peale. Jääprae küpsuse kontrollimiseks on vajalik lihatermomeeter.

Jääpraad

•          u 1 kilone tükk sügavkülmutatud taist veisepraadi

Maitseleemeks:

•          2 l vett

•          1 dl soola

•          1 sl suhkrut

•          4 loorberilehte

•          1 sl pipraterasid

•          kuivatatud või värskeid ürte (tüümian, rosmariin jms)

Tõsta jäätunud lihatükk 100kraadisesse ahju restile, mille all on ahjupann või -plaat. Tunni aja pärast keera temperatuur 80 kraadile. Küpseta liha, kuni selle sisetemperatuur on 60–65 kraadi (medium). Selleks kulub 7–10 tundi. Lihatermomeetri saad lihasse lükata umbes kolm tundi pärast küpsetamise algust, kui see on piisavalt sulanud. Arvesta, et liha küpseb ka hiljem leemes mõne kraadi võrra.

Valmista leem. Tõsta kõik ained potti ja lase korraks keema. Tõsta ahjust võetud sobiva temperatuurini küpsetatud lihatükk kuuma maitseleeme sisse. Lase jahtuda ning hoia seejärel jahedas vähemalt neli tundi, võib ka üleöö. Tõsta liha leemest, kuivata pealispind ning lõika õhukesteks viiludeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles