Kas alkohol on vägivaldsuses süüdi?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Merle Paats kirjutab Eesti statistika 2010. aasta kolmandas kvartalikirjas paarisuhtevägivallaga seotud müütidest. Ühe müüdi kohaselt on vägivaldsuses süüdi alkohol.
 

2005. aastal Lääne-Eesti politsei vaatevälja jõudnud perevägivalla analüüsist selgus, et oluline vägivalla riskitegur oli alkohol, mis võib viidata ka sellele, et kained vägivallatsejad satuvad politsei vaatevälja harvemini.

Eespool nimetatud analüüsist selgus, et enam kui 80 protsendil juhtudest kutsuti politsei kohale siis, kui perevägivallatseja oli alkoholijoobes, sealjuures pooltel juhtudel oli tegemist raske joobeastmega (Pettai ja Kase 2005).

Vägivallatsejatega töötavad eksperdid on välja toonud, et vägivallatsejad vabandavad oma käitumist alkoholijoobega. Ohvrid kalduvad samuti vägivallatseja käitumist alkoholi tarbimisega põhjendama.

Viimase viie aasta jooksul paarisuhte vägivalda kogenud nentisid, et pooltel kordadel ei olnud viimase füüsilise vägivalla juhtumi ajal kumbki partneritest tarvitanud alkoholi või narkootikume. Mõlemad partnerid olid viimase vägivallajuhtumi ajal tarvitanud alkoholi enam kui iga kümnenda juhtumi ajal.

Viimase viie aasta jooksul paarisuhtes vägivalda kogenud naistest märkis 63 protsenti, et viimase vägivallajuhtumi ajal oli partner tarvitanud alkoholi või narkootikume. 17 protsenti tunnistas, et nad olid ise viimase vägivallajuhtumi ajal tarvitanud alkoholi või narkootikume.

Meeste kogemustes oli tendents täpselt vastupidine: viiendik viimase viie aasta jooksul paarisuhtes vägivalda kogenud meestest märkis, et viimase vägivallajuhtumi ajal oli partner tarvitanud alkoholi või narkootikume ja kolmandik tunnistas, et nad olid ise viimase vägivallajuhtumi ajal tarvitanud alkoholi või narkootikume.

Kuigi alkohol on riskitegur, mis võib soodustada vägivalla esinemist paarisuhtes, on eksperdid rõhutanud, et ainus viis vägivaldsusest võitu saada on tegeleda vägivaldsuse probleemiga. Vägivaldne isik vastutab ise täielikult oma tegude eest ja ohver ei ole see, kes «sunnib» oma partnerit end väärkohtlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles