Teadlased hoiatavad: muusikavideod ärgitavad teismelisi alkoholi tarbima ja suitsetama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring paljastas, et teismelised noored näevad muusikavideotes liiga palju alkoholi tarbimist ja suitsetamist ning võivad sellest eeskuju võtta. 

Teadlaste hinnangul on kõige enam mõjutatud 13-15-aastased noored ja neidusid mõjutavad need videod ning laulusõnad rohkem kui noormehi. Psühholoog dr Amanda Gummer selgitas, et sellised videod võivad teismelisi väga negatiivselt mõjutada, kirjutab Huff Post.

Teadlased viisid läbi uuringu, millest selgus, et suitsetamist kuvati liiga palju sellistes muusikavideotes nagu näiteks Jason Derulo «Trumpets» ja Robin Thicke'i «Blurred Lines». Alkoholi tarbimist näidati liiga palju Pitbulli videos laulule «Timber» ja Beyonce videos laulule «Drunk in Love». 

Teadlaste arvates hakkavad alkoholi tarbima ja suitsetama tõenäolisemalt need noored, kes vaatad rohkem selliseid videoid. Samas tuleb nentida, et tegemist on teadlaste oletusega ja sellele väitele ei leitud reaalselt kinnitust. 

«On väga tähtis, et me pakuks õrnas eas neidudele tervislikke ja positiivseid eeskujusid, keda järgida,» sõnas ta. «Pole kuigi tõhus proovida reguleerida YouTube'i videote sisu, parem lähenemisviis oleks see, kui me kindlustaks, et lastel on piisavalt tegevusi väljaspool arvutit ja et neil oleksid head eeskujud.»

Gummeri hinnangul on oluline seegi, et me õpetaks lastele, et see, mida nad näevad meedias, erineb reaalsest elust. Lapsed peavad teadma, et pilte töödeldakse, modellid kannavad ohtralt meiki ja rõivaid, millega nad igapäevaselt ringi ei käi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles