Kurb uuring: tüdrukud kogevad keha häbistamist üha nooremas eas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Yahoo Health viis läbi uuringu, millest selgus kurb tõsiasi: tüdrukud puutuvad üha nooremas eas kokku keha häbistamisega ja see paneb neid oma välimuse pärast muret tundma. Kui varem tekkisid neidudel sellised probleemid ja mured umbes teismeeas, siis nüüd võivad need tekkida juba 9-10-aastaselt.

Noored tüdrukud tunnistasid, et kõige rohkem mõjutavad neid eakaaslased, aga ka see, mida nad näevad telerist ja meedia vahendusel. Raamatuautor Robyn Silverman ütles, et noored lapsed on väga vastuvõtlikud ja üha nooremas eas jõuavad nendeni sõnumid ning kujutluspildid sellest, millised nad peaksid välja nägema.

«Ka seksuaalsuse areng saab alguse üha nooremas eas. Lapsed tunnevad survet käituda juba noorelt nagu täiskasvanud ja kanda küpsemaid rõivaid. Nad tunnevad, et nende keha peaks üht või teistmoodi välja nägema. Kõik need asjad kokku tähendavad seda, et lapsed on väga eneseteadlikud,» selgitas Silverman.

Mida võiksid vanemad omalt poolt teha? Esiteks tuleks veenduda, et lapsed oskaksid meediasse kriitiliselt suhtuda. Vanemad võiksid koos lastega analüüsida seda, mida meedias kirjutatakse ja näidatakse. Silverman soovitas kodust luua ka paiga, kus ei räägita kehakaalust ja välimusest. «Vanemad peavad väga hoolikalt jälgima, mida nad laste juuresolekul ütlevad,» sõnas ta.

Silverman lisas, et laste enesekindlust saab tõsta näiteks sellega, kui keskenduda kehale ja sellele, mida see teha suudab, mitte välimusele. «Mida rohkem me räägime sellest, milleks meie kehad on võimelised, seda ebaolulisemaks kehakaal muutub. Me muudame oma arusaama sellest, mis on ilus,» leidis ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles