Mugav ja muretu Après-ski

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talvel tasub kanda midagi sooja, mõnusat ja põhjamaist. Ehkki Après-ski stiilisuund sai sajandivahetusel hoo sisse hoopis Alpi ahelike suusakuurortides, sobib see imehästi ka meie metsastele murdmaadele.

Après-ski populaarsuse saladuseks on pretensioonitus, muretus, mugavus ja mängulisus. Nagu nimigi ütleb, on tegu lihtsalt riietega, mida endale pärast suusapäeva selga visata, et seltsielu nautima sukelduda. Lihtne, eks?

Talvine aeg pakub riietumiseks niigi parajat väljakutset – kuidas saada ruttu riide nii, et tunda end mugavalt nii paukuvas pakases kui kuuma kamina ees? Suusamäele minekuks rõivad komplekteerides tasub asjale pea teaduslikult läheneda – õiged kihid ja lõiked, tegevuse aktiivsusele vastav soojapidavus-hingavus ja nii edasi. Igal asjal on funktsioon, ka erksad toonid suusakostüümidel pole üksnes eputamise jaoks – lumeväljadel võib signaaltoon kriitilises olukorras su elu päästa. Kui suusamood on eeskätt tehniline ja kaldub inspiratsioonilt tulevikumaailma, siis Après-ski muudab võluvaks just low-tech-suhtumine. Kui oled päev otsa end tundnud kui kosmonaut, on lihtsalt äraütlemata tore pugeda naturaalsete kampsikute ja lõbusate koekirjade kaissu. Kanda mustreid, mis on püsinud samad juba sadu aastaid. Alpi motiivide veetlev naiivsus võib mujalt tulnu silmale meenutada jõulumuinasjuttu – valitsevad toonid on punane, valge ja roheline nagu pühadeklassikas. Aga täpselt samamoodi nagu Prantsusmaa, Itaalia ja Austria lumistest mägedest võib inspiratsiooni otsida ka teistelt tugevatelt suusamaadelt – noppida motiive Norrast-Rootsist või miks mitte meie oma armsa Eesti rahvakunstipärandist.

Traditsioonid on küll ammused, kuid reegleid ja piiranguid siin mängus pole! Hulla, üllata, lao kihte ülestikku just nii, et oleks mõnus ja soe. Võidumees oled siis, kui tulemuse värvikus veab suu naerule nii endal kui kaaslastel. Millistest rõivastest siis suusajärgne stiilipidu koosneb? Stiili alustalaks on tõeliselt soojad saapad, et saaks muretult lumel aega veeta. Miks mitte karvased  jetipapud või kuukulgurisaapad? Püksid vali praktilised ja soojad, kuid suurte kudumite-karvikute kõrval on parimas proportsioonis kitsad siluetid. Kõikvõimalikud pehmed kampsikud on peategelase rollis, samuti passivad pildile igat masti karusnahad, vesti, kraed ja muud mõnusad ülevisked, pontšod ja keebid. Ning maiuspalana saad oma isikupära väljendada kõikvõimalike mütside, sallide ja kinnastega tembutades. Mida vallatuma ja fantaasiarikkama valiku teed, seda enam head tuju külvad ja lõbusama suusapuhkuse endale lood.

Kui oled päev otsa end tundnud kui kosmonaut, on lihtsalt äraütlemata tore pugeda naturaalsete kampsikute ja lõbusate koekirjade kaissu.

Stiilinäiteid:

Five Seasons kootud karvamüts 22.95

Monton tepitud jakk 89.95

Mosaic viskoossall 19.95

Liina Viira kirjalised karupüksid (liinaviira.com) 95.-

Cellbes karvakraega kardigan 44.95

Cellbes talvetaeva-saabas 54.95

Miu Miu südamemustriga kašmiirsviiter (ne-a-porter.com) 750.-

Massimo Dutti nahast seljakott 145.-

Muhu mustritega kindad (annawoolmagic shop/Esty.com) 42.48

Kootud jakk (LittleRetronome shop/Etsy.com)  74.57

Sorel Joan of Arctic nahksaapad (ne-a-porter.com) 170.-

Moon Boot soojad veekindlad saapad (net-a-porter.com) 113.-

Liina Viira ülevoolavalt rõõmsakirjalised randmesoojendajad (liinaviira.com) 35.-

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles