Omakasupüüdmatus või kena välimus – kumb võlub naisi meeste juures rohkem?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistele meeldivad mehed, kes on nägusad ja omakasupüüdmatud. Ent vähestel meestel on need mõlemad. Samuti ei saa nägusus ja omakasupüüdmatus olla üheaegselt naise jaoks kõige olulisemad asjad mehe juures, tavaliselt tuleb valida üks või teine. Mille valiksid sina?

Kas eelistad meest, kes on abivalmis või meest, kes on erakordselt nägus? Selle välja selgitamiseks uuris Suurbritannias asuva Worcesteri ülikooli psühholoog Daniel Farrelly üle 200 heteroseksuaalse naise eelistusi, kirjutab Psychology Today.

Ta näitas naistele samaaegselt kahe mehe pilte. Ühel pildil oli väga nägus mees, teisel mitte kuigi atraktiivne mees. Farrelly palus naistel ette kujutada stsenaariumit, kus mõlemad mehed mängisid oma osa. Üks mees oli neis stsenaariumites alati omakasupüüdmatu, teine pigem isekas. 

Pärast stsenaariumite lugemist paluti naistel hinnata meeste atraktiivsust ja seda, kas nad tahaksid meestega olla pikaajalises suhtes, abielus, lühiajalises suhtes, kõrvalsuhtes või üheöösuhtes.

Tulemused

Nagu arvata oli, hindasid naised omakasupüüdmatuid mehi atraktiivsematena. Omakasupüüdmatust hinnati üldse üsna kõrgelt: isekaid mehi peeti vähem atraktiivseks kui füüsiliselt eemaletõukavaid mehi; omakasupüüdmatuid mehi aga atraktiivsemaks kui nägusaid mehi. Teisisõnu võib öelda, et mehe välimus on naise jaoks vähem oluline kui tema headus.

Tegelikult on omakasupüüdmatuse ja füüsilise veetluse võrdlemine sama hea kui õunte ja apelsinide võrdlemine. Nägusust ja omakasupüüdmatust pole võimalik hinnata samade parameetrite järgi. Võib-olla hinnati omakasupüüdmatust kõrgemalt vaid sellepärast, et psühholoog ehitas välja mõeldud stsenaariumid üles nii, et omakasupüüdmatus hakkaks rohkem silma. 

Farrelly ise märkis, et seda teemat on tarvis lähemalt uurida ja alles siis saab kindlaid järeldusi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles