Spetsialist selgitab: miks me ostame lotopileteid, kuigi võiduvõimalus on väike?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Powerballi piletid.
Powerballi piletid. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

USAs toimus eile Powerballi nimelise loto loosimine, mille peavõiduks oli rekordiline 1,5 miljardit dollarit. Kuigi isegi Powerballi kodulehel seisab, et võiduvõimalus on 1:292 000 000, oli piletiostjaid väga palju. 

Miks me ostame lotopileteid, kuigi võiduvõimalused on väikesed? Business Insider uuris Albertas asuva Lethbridge'i ülikooli professorilt Robert Williamsilt, miks inimesed nii käituvad. Williams tõi välja kolm huvitavad ja psühholoogilist põhjust, miks see nii võib olla. 

1. Me usume, et oleme võidule lähedal

Lotot mängides võib kergesti tekkida tunne, et sa «peaaegu võitsid» ja tahad uuesti proovida, kuigi tegelikult ei pruukinud võit sulle üldse nii lähedal olla. Probleem tekib sellest, et kui inimene saab umbes pooltele loositud numbritele pihta, siis tekibki tunne, et ta oli «nii lähedal» ja kiirustab uut piletit ostma, sest äkki järgmine kord läheb paremini. Seda ei tasu uskuda, sest tegelikult polnud võit üldse nii lähedal.

2. Inimaju pole piisavalt arenenud, et mõista nii väikest tõenäosust

Williams selgitas, et me oskame teatud numbreid hinnata ja eristada: me saame aru, mille poolest erineb sõjavägi, kus on 100 meest ja sõjavägi, kus on 10 000 meest. Kui numbrid lähevad aga miljonitesse, siis on meil raske neid mõista. Näiteks tavainimene ei tunne ju vajadust lugeda miljoneid taevas olevaid tähti või rohuliblesid. Seetõttu ei mõista me ka seda, kui öeldakse, et võitmise tõenäosus on 1:290 000 000. 

3. Me mõtleme võitjatele

Kui me kaalume, kas osta lotopiletit või mitte, siis mõtleme pigem neile üksikutele, kes on loteriiga märkimisväärseid summasid võitnud, mitte neile miljonitele inimestele, kes pole midagi võitnud. Kuna loto peavõit ületab alati uudiskünnise, siis me teame väga hästi, milliseid summasid on võidetud, aga kaotajatest ei räägi ju keegi. Williamsi sõnul võib see luua illusiooni, et võitmine on tõenäolisem kui kaotus.

Kas tasuks siis lotot mängida või mitte?

Williams ütles, et tema ei keelaks kellelgi lotopiletit osta. Tema hinnangul on palju kahjulikumaid hasartmänge ja lotot ei tasu nii väga karta. Samas ütles ta, et inimene peaks endale teadvustama, et see on kõigest odav meelelahutus – inimene kulutab väikse summa raha, et saaks fantaseerida sellest, kuidas temast saab miljonär. Oluline on olla teadlik sellest, et võiduvõimalused on väga väikesed.

Professori arvates on nüüdisaja loto suurim probleem see, kuidas võidu mõju kajastatakse. «Inimestele luuakse illusioon, et elu muutub paremaks. Tegelikult me lihtsalt kohaneme vastavalt oma majanduslikele võimalustele,» ütles ta. Teisisõnu: võites võid sa esimesed paar kuud õnnelik olla, aga positiivsed tunded kaovad peagi ja siis tekivad asemele uued mured, näiteks mure aktsiaturu pärast, kui ostsid võidusumma eest aktsiaid. 

Tsiteerides miljardäri Mark Cubanit: «Kui sa polnud õnnelik eile, siis sa pole õnnelik ka homme. See on raha. See pole õnn.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles