Veidrad asjad, millest inimesed on sõltuvusse jäänud: õhupuhastaja, lahased ja selgeltnägijate nõuanded

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Igapäevaseid asju tehes me ei mõtle eriti sellele, et teised inimesed võivad elada sootuks teistsugust elu kui meie. Veelgi enam: nad võivad olla sõltuvuses asjadest, mille peale me ei pruugi võib-olla tullagi.

Telekanal TLC näitab saadet veidratest sõltuvustest ja enamik saatesse jõudvatest lugudest panevad n-ö normaalseid inimesi kukalt kratsima. Briti ajaleht The Mirror pani kirja mõned saates osalenud inimeste lood.

27-aastane Kevin on sõltuvuses lahastest. Mehe sõnul on tema suurimaks unistuseks see, et ta saaks minna kohtingule nii, et ta keha on üleni lahastes. Kevinile meeldib lahaseid kanda, kuigi tal pole luumurdu ega põhjust, miks ta peaks neid regulaarselt kandma.

Ta on oma veidrale sõltuvusele kulutanud üle 50 000 dollari (üle 46 000 euro). Tavaliselt käib mees ringi nii, et tema käsi või jalg on lahases, mõnikord läheb ta kodust välja ka mõlema käelahasega. 

Kevinil tekkis see omapärane sõltuvus 12-aastaselt, kui ta rulluisutades murdis oma käeluu. Nüüd kannab ta lahaseid kogu aeg ja kasutab neid vahel ka selleks, et naistega juttu teha. «See tekitab minus imelise tunde, ma oleks kui pilves,» sõnas mees. 

Kevin on sõltuvuse tõttu ühest kallimast ilma jäänud ja parajasti sel ajal, kui TLC meest filmis, esitas tema tolleaegne tüdruksõber mehele ultimaatumi - ta pidi valima naise või lahaste vahel. Mees otsustas, et armastab lahaseid rohkem ja suhe purunes.

Missouris elav 27-aastane Evelyn on sõltuvuses õhupuhastajast ja talle meeldib seda endale suhu pihustada. Evelyn ise nimetab seda «joomiseks», sest õhupuhasti muutub suus vedelikuks ja naine neelab selle alla.

Nädalas kulub tal umbes 20 purki õhupuhastajat. «Ma armastan seda, ma armastan seda maitset,» tunnistas ta ja lisas, et talle meeldib vaid see õhupuhastaja, mis peaks olema «värskete linade» aroomiga. Teised pole naise sõnul «nii hea maitsega».

Naise kihlatu Ricky oli kallima pärast mures ja naine soostus arsti juurde minema. Arst hoiatas Evelyni, et õhupuhastaja tarbimine või ta tappa. Naine oli oma kahe poja nimel nõus oma veidrast sõltuvusest loobuma. Kuigi tal õnnestus hakata õhupuhastajat vähem tarbima, ei suutnud ta täielikult sõltuvusest vabaneda.

Melissa, 43-aastane Knoxville'is elav naine, on viimase viie aasta jooksul kulutanud 500 000 dollarit (460 700 eurot) erinevate selgeltnägijatega rääkimisele. Ta helistab umbes kolm korda päevas tasulistel numbritel ja küsib selgeltnägijatelt erinevate asjade kohta, mis puudutavad tema elu. Muuseas on naine küsinud ka probleemide kohta, mis võivad piinata tema koera.

Kõne selgeltnägijate liinile maksab kuni 5 dollarit/minut. Lisaks kõnedele on naine mitmeid selgeltnägijaid ka oma koju kutsunud. Tema sõltuvus sai alguse viis aastat tagasi, kui talle tehti ajuoperatsioon ja tal diagnoositi sclerosis multiplex

Nüüdseks on ta hakanud vähem otseliinidele helistama ja kutsub ka selgeltnägijaid harvemini oma koju, kuid Melissal pole õnnestunud sõltuvusest täielikult vabaneda.

Los Angeleses elab aga Sydney, kes on omaks võtnud ühe Birma hõimu kombed: naine hakkab kaela ümber võrusid, mis teevad tema kaela pikemaks. 29-aastane Syndey on vasest rõngastele kulutanud üle 1000 dollari (920 eurot). Rõngaid hoiab koos spetsiaalne liim. 

Naise kaela ümber on 16 rõngast. Ta tunnistas, et rõngaste tõttu on tal raske autot juhtida ja parkida, kuna ta ei saa pead kuigi hästi liigutada. Vahel valmistab probleeme ka söömine, kuid ta siiski võtab rõngaid kaela ümbert ära vaid kahel korral aastas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles