Perearst külmast: õue võib ja peabki viima igas vanuses lapsi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lõpuks on kohale jõudnud tõeline talv ja nii mõnigi lapsevanem võib muretseda, kas suure külmaga tohib üldse pisikeste lastega välja minna, kui näiteks tee lasteaeda viib jalgsi. Perearst Katrin Martinson julgustab Emmede Klubis, et õue võib viia ja peakski viima igas vanuses lapsi, sest ei ole olemas halba ilma, on ainult valed riided.

«Iga ilmaga tuleb minna õue, lihtsalt väga tuulise või külma ilma korral võiks olla laps vanema poolt terasemalt jälgitud," sõnab arst, kelle selgitusel tuleb sel juhul jälgida, et laps oleks ilmale vastavalt riietatud. Lapse näole võib panna külmakaitsekreemi, kelgule või vankrisse tuleks panna istumise alla ja külmema ilma korral ka peale, lambanahkne vaip või kott.

Krõbeda külma korral võiks juba kõndida oskav laps õues viibimise ajal ise kõndida, joosta ja mängida, aga mitte paigal istuda. Kui lapsel hakkab külm, tuleb minna tuppa. Kui suurema lapse käest saab küsida, kas tal on külm, siis beebi puhul tuleb katsuda tema kukalt kombinesooni sees - kui see on soe, on kõik hästi.

Talvel ilmavalgust näinud vastsündinut tuleks pakasega välisõhuga esmalt harjutada - kodus aknaid avades, tube tuulutades. Esimeste kodus oldud päevade järel peaks arsti sõnul aga kindlasti alustama ka jalutuskäikudega. Esialgu piisab veerand tunnist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles