15 mõtet, mis on introvertidest emadele liigagi tuttavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üsna raske on valmistuda lapsevanema rolliks. Introvertide jaoks võib see olla eriti keeruline ülesanne, sest lapsevanem peab ju olema kogu aeg tähelepanelik ja väga raske on leida päevas hetke, mil saaks natukenegi üksi olla. Introverdid vajavad üksiolekut, et oma akusid laadida, kuid emana on sellist aega raske leida. 

Lifehack pani kirja 15 mõtet, mis on kõigile introvertidest emadele liigagi hästi tuttavad.

1. Rasedus on aeg, mil keegi ei hooli sinu privaatsusest

Kui oled rase, tahavad teised sellest kogu aeg sinuga rääkida ja mõni võib olla lausa nii julge, et puudutab su kõhtu. Rasedus, eriti esmakordne, toob endaga kaasa niigi palju muutusi ja uusi asju, kuid võta arvesse, et rasedana pole võimalik teiste tähelepanu vältida.

2. Introverdist ema ei tunne end mugavalt, kui peab abi paluma

Introverdist ema saab üldiselt omal käel kõigega hakkama, kuid lapsevanemaks saamine tähendab seda, et nii mõnelgi korral tuleb teistelt abi paluda. See võib tekitada küll ebamugavust ja introvert võib arvata, et surub oma probleeme teistele peale, ent tegelikult muudab see tema elu kordades kergemaks.

3. Kuigi pere valmistab rõõmu, tähendab emaks saamine seda, et keegi on alati sinuga

Unusta need õhtud, kui said üksinda kodus olla ja vaikust nautida – üks asi, millele me kuigi sageli enne laste saamist ei mõtle, on see, et lapsevanemad veedavad lõviosa oma ajast lastega. 

4. Uneaeg on introverdist ema jaoks ülioluline

Üksinda olles saab introvert oma energiavaru taastada, seega on lapse uinak tema jaoks väga tähtis aeg. Ema võiks lapsega koos magada, kuid see ei mõju talle nii hästi, kui üksinda päevale mõtlemine ja kogetu analüüsimine. 

5. Vajadus üksi olla paneb introverdi mõtlema, kas ta armastab oma last vähem kui teised emad

Introverdist ema peas toimub pidev võitlus – ta vajab aega, et üksinda olla, kuid samas ei taha ta oma last unarusse jätta. Ema peaks ju armastama oma last tingimusteta ja alati tahtma temaga koos olla. Kui ta aga mõtleb sellele, et tahaks parajasti üksinda olla, siis hakkab teda painama süütunne. Tegelikult ei peaks ta end üldse süüdi tundma.

6. Lapse kuskile viimine või toomine võib mõjuda väga kurnavalt

Introverdist ema ei armasta tühja juttu ajada. Talle lihtsalt ei meeldi see. Seega pole mingi ime, et lapse lasteaeda või sünnipäevale viimine võib olla talle kurnav, kuna ta peab seal teiste vanematega veidi suhtlema. 

7. Inimesi täis olevad pargid tekitavad temas ärevust

Talle meeldib oma lapsega koos olla, aga kui laps veab teda parki, mis on teisi lapsi ja lapsevanemaid täis, loodab introverdist ema, et keegi ei märka teda. Tema suurimaks hirmuks on see, et ta satub olukorda, kus ta on sunnitud teistega suhtlema, ent ta ei saa sellega kuigi hästi hakkama.

8. Introverdist ema tunneb end süüdi, kui ka tema laps eelistab üksiolemist

Kuna ümbritsev keskkond mõjutab meid väga palju, siis ära üllatu, kui laps võtab mõned sinu harjumused või käitumismaneerid omaks. Kui ema märkab, et ka tema laps on pigem häbelik ja eelistab üksinda olla, võib ta end süüdi tunda, et on last liiga palju mõjutanud.

9. Introverdist ema võib kurnata see, kui laps on ekstravert

Laste kasvatamine võib kõigi jaoks olla üsna kurnav ülesanne, hoolimata sellest, milline on inimese isiksusetüüp. Aga kui introverdist emal on ekstraverdist laps, siis see tähendab, et ema peab ka olema keskmisest aktiivsem. See võib mõjuda aga väga kurnavalt, sest ta pole sellise asjaga sugugi harjunud.

10. Kui tööl tuleb teistega aktiivselt suhelda, siis on introverdist ema koju jõudes täiesti väsinud

Igaüks meist võib tööpäeva lõpuks väsinud olla, aga introverdist ema võib olla eriti kurnatud juhul, kui ta peab tööl väga palju suhtlema. See röövib temalt suurel määral energiat ja õhtul ei jaksa ta lastega midagi teha.

11. Introverdist ema ei tunne end süüdi, kui peab lapse lasteaeda viima

Kuigi kellegi jaoks pole lihtne jätta last lasteaeda, tunneb introverdist ema sel hetkel ka teatud kergendust. Lahusolek lubab lapsele rohkem mõelda ja teda igatseda. Tänu sellele on taaskohtumine palju toredam.

12. Kui laps saab sünnipäevakutse, siis see võib introverdist ema hirmutada

Introverdid ei vihka otseselt pidusid, aga lapse sünnipäevakutsed võivad tekitada neis ebamugavust. Ta muretseb juba ette sellepärast, et peab lapse sünnipäevale viima ja pärast ka ära tooma ning võib juhtuda, et ta peab sünnipäevalapse vanematega juttu ajama.

13. Introverdist ema tahab olla hea lapsevanem

Introverdist ema ei pruugi käituda nii nagu kõik teised lapsevanemad, aga see ei tähenda, et ta armastaks oma lapsi vähem. Kuigi ta ei taha ühestki lapse jaoks olulisest arenguetapist ilma jääda, teab ta, et ei saa ka iseennast unustada ja peab enda eest hoolt kandma.

14. Kui introverdist ema saab lõpuks üksi olla, ei oska ta selle ajaga midagi peale hakata

See tunne pole tuttav vaid introvertidele, vaid kõigile emadele. Vahel igatsevad nad üksiolemist nii väga, aga kui see hetk kätte jõuab, ei tea nad täpselt, kuidas käituda.

15. Emad ei pruugi oma isiksusetüüpi teada, seega mõni võib arvata, et ta on lihtsalt halb lapsevanem

Mõned inimesed pole kindlad, kas nad on introverdid või ekstraverdid, mistõttu võib lapsi kasvatades jääda mulje, et nad ei saa lihtsalt selle ülesandega hakkama. Pole tarvis muretseda, sest peaaegu kõik lapsevanemad muretsevad, kas nad saavad ikka hästi hakkama või mitte. Mõni hetk on magusam kui teine, kuid see käib lapsevanemaks olemise juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles