Hispaania kõrge vaimulik: koduvägivallas on süüdi sõnakuulmatud naised

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaanias asuva Toledo piirkonna peapiiskop Braulio Rodriguez pälvis paljude pahameele, kuna väitis, et koduvägivalda esineb sellepärast, et «naised ei kuula meeste sõna». Tema hinnangul saaksid naised ise ennetada seda, et mehed neid löövad, kui nad teeksid nii, nagu mehed ütlevad.

Peapiiskop pidas hiljuti jutluse, mille teemaks oli armusuhted. «Enamik koguvägivallajuhtumitest on tingitud sellest, et naise partner ei aktsepteeri teda või tõukab naist eemale, kuna naine ei lepi mehe tingimustega,» leidis ta ja lisas, et füüsiline vägivald on tihtipeale «macho'lik reaktsioon» sellele, kui naine tahab suhte lõpetada, edastab Cosmopolitan.co.uk.

Tema sõnavõtt on pälvinud palju kriitikat mitte ainult Hispaanias, vaid ka välisriikides. Madridis korraldasid naised proteste ja Twitteris on vaimulikku kõvasti kritiseeritud. Teda on süüdistatud «keskaegse maailmavaate» ja «vägivalla õhutamise» pärast.

Kultuuriruumis, kus vägivalla ohvrid vaikivad sageli süütunde pärast, on sellised aegunud sõnavõtud ohtlikud ja süvendavad veelgi ohvrite süüdistamist. Hispaanias tapeti eelmisel aastal koguni 56 naist just koduvägivalla tõttu. Ehk oleks aeg lõpetada ohvrite süüdistamine, et rohkem naisi ja ka mehi julgeks abi otsida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles