Köögiviljade kasulikkus taas kord kinnitatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taaskord on tõestatud köögiviljade kasulikkust. Värske uuring näitas, et inimesed, kelle veres on kõrge alfa-karotiini (mitmetes köögiviljades leitav antioksüdant) tase, surid 14 aasta jooksul väiksema tõenäosusega kui ülejäänud.

Archives of Internal Medicine avaldatud uuringu järgi võib paljudele kroonilistele haigustele – näiteks vähkkasvaja ning südamehaigused – kaasa aidata teatud kahjustused DNAs, mida saab vähendada aga karotenoidide (beeta-karotiin, alfa-karotiin) abil. Enamik inimesi saavad neid toidust – näiteks puu- ja köögiviljadest, vahendas Time.com.

1988. kuni 2006. aastal mõõtsid USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) uurijad 15318 täiskasvanu (20-aastat ja vanemad) alfa-karotiini taset veres ning 2006. aastal hinnati, kuid paljud osalejatest olid vahepeal surnud ning selle põhjuseid. 3810 uuritavat olid surnud ning kõrgeima alfa-karotiini tasemega täiskasvanutel oli selleks 39 protsenti madalam risk, kui antud karotenoidi madalaima tasemega isikutel.

Lisaks üldisele suremuse tõenäosuse kahanemisele, olenemata põhjusest, leidsid teadlased, et kõrge alfa-karotiini tasemega inimestel on ka väiksem vähi ja südamehaiguste risk. Paljud teised uuringud on kinnitanud, et köögiviljade söömine on seotud väiksema südamehaiguste tõenäosusega ning kindlad köögiviljad sisaldavad tugevaid vähivastaseid aineid.

Antud uurimuse autorid märkisid, et alfa-karotiin, mis sisaldub näiteks kollastes-oranžides köögiviljades, nagu porgandid, kabatšokid, magusad kartulid ja suurte lehtedega aedviljades, nagu leht-, spargelkapsas ja spinat, võib olla kindlate vähkkasvajate vastu eriti efektiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles