13 nahaga seotud müüti, mille sa võiks unustada

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meil kõigil on olnud neid paanikahetki, mil enne tähtsat kohtingut ilmub näkku vinn või lillalt hõõguv venitusarm ajab nutu äärele. Internetist võib leida palju «imenippe», kuidas nahahädadega võidelda, aga kõike ei tasuks uskuda.

BuzzFeed Life otsis välja kõige levinumad võrgus ringlevad nahahooldusnipid ning küsis dermatoloogidelt, mis nad asjast arvavad.

  1. Kallid kreemid ei tööta tegelikult paremini kui odavad. Kui sa oled hädas kuiva nahaga, siis ei pea sa ostma kõige kallimat niisutavat kreemi. Vana hea vaseliin töötab väga hästi.
  2. Mitte kõik looduslikud vahendid ei ole nahale määrimiseks sobilikud. See, et tegemist on loodusest pärit asjaga, ei tee seda veel nahale ohutuks. Näiteks teepuuõli sisaldab östrogeeni, mis võib poistel põhjustada rindade kasvamist. Kui sa tahad siiski öko olla, soovitavad dermatoloogid segada kookosõli, aaloed ja mett, kuid ka seda segu peaks enne väikesel nahapiirkonnal allergilise reaktsiooni vastu testima.
  3. Ära mine sidrunimahlaga komedoonide kallale. Sidrunimahl võib su nahka märksa rohkem kahjustada, kui esialgu tundub. See on väga ärritav ja happeline ning võib tekitada lausa põletushaavu.
  4. Sa ei pea mitu korda päevas nägu pesema. Liigne pesemine põhjustab naha kuivamist. Nägu soovitatakse pesta ainult õhtuti ning käsi siis, kui need on tõesti saastunud ja mustad.
  5. Sa tõenäoliselt ei vaja toonikut. Kui sul on rasune nahk, on sulle tõenäoliselt soovitatud kasutada toonikut. See võib aga nahka liigselt kuivatada, seega dermatoloogid soovitavad olla väga ettevaatlikud ning kasutada seda tõesti vaid murekohtadel.
  6. Tselluliidikreemid ei tõmba su nahka uuesti pingule. Tselluliidist ongi peaaegu võimatu lahti saada ning kreemid enamasti tegelikult ei aita. Parem lootus on probleemiga maadelda näiteks ultraheliprotseduuridega.
  7. Päikesekaitse meigitoodetes ei pruugi sind piisavalt kaitsta. Kui suur päikesekaitsefaktor (SPF) on piisav? Enamik meigitooteid on märgistusega 15 või 20, aga piisav on tegelikult 30.
  8. Sa ei pea hakkama kasutama vananemisvastaseid vahendeid 20ndates. Naha vananemist mõjutavad mitmed faktorid, sh geneetika, keskkond jms. Kui sa tahad vananemismärke nahal ennetada, kasuta päevakreemina päikesekaitsekreemi.
  9. Ära kunagi kasuta käte desinfitseerimisvahendit näol, et rasuga võidelda. Dermatoloogi õudusunenägu!
  10. Šokolaad ei põhjusta aknet. Tõenäoliselt on su akne ja dieedivalikud omavahel mingis seoses, kuid ainult šokolaad punne ei põhjusta. Erinevad uuringud on näidanud, et piimatoodete ja akne tekke vahel on seos, kuigi seni ei osata veel seda põhjendada.
  11. Antibiootikumikreem punnide vastu ei aita. Akne pole infektsioon, seega lokaalse antibiootikumikreemi kasutamine vistrikke ära ei aja.
  12. Hambapasta pole vistrikuraviks parim meetod. Sa oled ilmselt kuulnud, et parim kodune ravinipp vistriku vastu on hambapasta, kuna selles kasutatakse söögisoodat. Sooda võib tõesti vistrikut ravida, kuid muud hambapastas sisalduvad ained võivad nahale väga ärritavalt mõjuda.
  13. Kookosõli ei vähenda kortse. Viimastel aastatel on kookosõli tõeliseks imetooteks tembeldatud. See on tõesti paljuski kasulik, näiteks suurendab see naha lipiididetaset ning on hea niisutaja. Dermatoloogid aga kinnitavad, et isegi kookosõli ei suuda eemaldada juba tekkinud vananemismärke, näiteks kortse või nahaplekke. Samuti ei kaitse see sind päikesekahjustuste eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles