Lõhe Nobu stiilis

, hobikokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanipärase maitsega lõhe, lisandiks wasabiga maitsestatud kartulipüree ning valge redise ja värske kurgi salat.
Jaapanipärase maitsega lõhe, lisandiks wasabiga maitsestatud kartulipüree ning valge redise ja värske kurgi salat. Foto: Anu Laan

Pärast pikki pühi toeka kodumaise köögi seltsis võib kiigata kaugemale ja otsida kõhule kergemat. Hobikokkaja Anu Laan küpsetas jaapanipäraste maitselisandustega lõhet.

Selle retsepti järgi valmistatakse maailmakuulsas Nobu restoranis musta turska. Kuid et selle kala kättesaadavus on Eestis nullilähedane, on siinse retsepti puhul tegemist nn vaese mehe kalaga, mis siiski maitseb väga rikkalikult.

Kõrvale sobib hästi kartulipüree, millele võiks natuke lisada ka wasabi-pastat – wasabi on Jaapani mädarõigas. Kergema eine pooldajad võiksid kõrvale võtta valge redise ja värske kurgi salatit tibakese tšilliga.

Väike sõnaabi: sake on jaapanlaste riisivein, mirini aga sakest väiksema alkoholi-, kuid suurema suhkrusisaldusega riisivein, mida kasutatakse vaid toidu valmistamiseks. Misopastat tehakse fermenteeritud sojaubadest.

Saket leidub poodide alkoholiosakondades, teisi koostisaineid tasub Tallinnas küsida näiteks MoMost või selle veebipoest, samuti Piprapoest; Tartus Umamist või selle veebipoest.  

Lõhe neljale

•          100 ml saket

•          100 ml mirinit

•          4 sl heledat misopastat

•          3 sl suhkrut

•          800 g paksemat sorti lõhefileed

Sega omavahel kõik marinaadiained. Lõika kala neljaks ja aseta karpi. Vala peale marinaad, sule kaanega ja pane külmkappi vähemalt kaheks ööpäevaks maitsestuma.

Lülita ahi maksimumkraadiga grillirežiimile ja grilli fileetükke, nahk allpool, mõni minut ahjuplaadil, kuni marinaad hakkab kergelt karamellistuma ja kalale ilmuvad pruunikad pisarad. Jälgi, et kala kärssama ei läheks. Alanda kuumust 160 kraadini, aseta kala ahju alumisele siinile ja küpseta veel umbes viis minutit.

Kui kasutad tavaküpsetusrežiimi, säti ahi kõige kõvemale kuumusele ja talita muus osas samamoodi nagu eespool soovitatud.

Samal ajal kuumuta kastmeks pliidil alles jäänud marinaadi mõni minut, kuni alkohol aurustub ja kaste muutub paksemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles