Viis halba nõuannet viktoriaanlikest naisteajakirjadest

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et hoida head mainet, tuleb hoiduda luule avaldamisest ja poes leti ääres pikalt uimerdamisest.
Et hoida head mainet, tuleb hoiduda luule avaldamisest ja poes leti ääres pikalt uimerdamisest. Foto: SCANPIX

History Buff vahendab viit väga halba nõuannet, mida kuninganna Victoria ajastul naisteajakirjades tõemeeli anti.

  1. Kuidas kaotada hea maine: kirjuta luulet või armu poepoissi. The Englishwoman’s Domestic Magazine andis uhkelt noortele daamidele nõu, eriti neile, kes olid abikaasaotsinguil. 1866. aasta numbris kirjutati, et naiste jaoks on kõige olulisemad kolm teemat: armastus, kurameerimine ja abielusidemed. Nii soovitasidki nad: «Kirjutage nii sageli, kui soovite, oma naissoost tuttavatele, aga palun ärge kirjutage luulet avaldamiseks.» Samuti hoiatati noori daame poepoistega flirtimast. «Ärge uimerdage leti ääres lihtsalt sellepärast, et poisil leti taga on tärkav habe, meloodiline hääl või on ta oma kaelasideme sidunud kuidagi eriti vastupandamatult.»
     
  2. Riieta oma mässumeelne poeg tüdrukute riietesse. The Lady’s Own Paper avaldas ühe lapsevanema hea nõuande, kuidas distsiplineerida poega, kes sõna ei kuula. «Pärast seda, kui arvutud vitsaandmised tulemusi ei andnud, tuli lapsehoidjal pähe poiss tema õe riietesse riietada,» kirjutati. Pärast seda võtnud poiss kenasti õppust ja edaspidi piisas vaid riietega ähvardamisest, kui ulakust teinud laps juba vabandust palus. Kõige kõnekam on aga joonealune märkus, kus kinnitatakse, et seda meetodit siiski kindlalt soovitada ei saa – ainus, mis raudselt töötab, on siiski vana hea kere peale andmine.
     
  3. Õpi õigesti kolmerattalisega sõitma. Naised ei soovinud nõu mitte aga ainult armastuse, abielu ja lapsekasvatamise teemadel.  ajakirja The Ladies’ Treasury 1882. aasta ühes numbris kirjutas murelik lugeja: «Mu isa ostis mulle kolmerattalise jalgratta, aga iga kord, kui mu teele satub küngas, pean ma ratta otsast maha ronima ja selle mäest üles tõukama. Selles pole mingit mõnu. Mis oleks küll lahendus?» Selle asemel, et küsida lugejalt, miks ta üldse nii veidra küsimuse neile saatis või soovitada jääda lagedale maastikule väntama, kirjutas toimetaja talle vastuseks lihtsalt ja löövalt: «Minge rattatöökotta ja küsige sealt.»
     
  4. Kaks meest võitlevad su armastuse nimel? Vali rikkam. 1853. aastal kirjutas lugeja nimega Laura, et tal on kaks peigmeest ja ta ei oska nende vahel valida. Üks neist olevat rikas ja tegevat kinke, teisel polevat küll palju finantse, aga see-eest on hoolitsev ja hea. Laura ise arvas, et ehk teine noormeestest oleks parem abikaasamaterjal. «Mind on kasvatatud mugavas elus ja ma kardan kohutavalt vaesust,» tunnistas ta samas. Vana hea toimetaja soovitas tal valida rikkam kandidaat ning saata vaene pikalt, kes paistab rumalana ja näib hindavat hellust.
     
  5. Edvista oma uue skunksikasukaga. Ajakiri Myra’s Journal oli hingeteemaks valinud moe. Muu hulgas mainisid nad, et antud hooajal on kõige moodsamad karusnahad skunksi- ja karunahksed kasukad. Kas ka skunksi hais kasukatega kaasas käis, on ajakirjas ütlemata jäetud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles