12 asja sinu köögis, mis tuleks välja visata (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Köögi koristamine on paljude jaoks ülesanne, mida lükatakse muudkui edasi. «Tegelen sellega siis, kui aega saan,» on ilmselt ettekääne, mis on paljudele tuttav. Lõpeta ettekäänete otsimine ja võta oma köögikapid ette juba täna, et asi ei väljuks kontrolli alt.

Good Housekeeping koostas nimekirja asjadest, mis on paljudes köökides, kuid millest võiks pikemalt mõtlemata loobuda.

1. Plastkarbid

Tead küll seda ühte kappi köögis, mis peidab endas tervet virna plastist hoiukarpe. Iga kord, kui üritad sealt kapist midagi leida, riskid sellega, et võid karpide laviini alla jääda. Viska enamik neist karpidest välja ja jäta alles 2-3 korralikumat karpi, sest sul ei lähe korraga neid rohkem ju vaja.

2. Mõttetud magnetid

Küsi endalt: kas see värvikirev magnet, mille sa kunagi laadalt loteriiga võitsid, annab su köögile midagi juurde? Kas magnet, millega sul puudub emotsionaalne side, mida sa pole ise mõnelt reisilt toonud ja välja valinud, toob sulle rõõmu? Kui ei, võta need külmkapi ukse küljest ära ja viska välja.

3. Tuttuued kruusid

Kruusidega on selline lugu, et need on üsna universaalsed kingitused – kui pead sünnipäevale minema, aga ei tea, mida kinkida, võta üks mahukas teekruus; kui pead kolleegile jõulukingi tegema, osta üks nunnu pildiga kohvikruus. Seetõttu pole mingi ime, et neid kruuse võib kappidesse koguneda üsna palju. Tegelikult pole neid üldse nii palju vaja, seega loobu oma kruuside kollektsioonist ja jäta alles vaid paar tükki.

4. Asjad, mis on õhtusöögiga kaasa pandud

Söögipulgad, sojakastmepakikesed, lasteeinega kaasas olevad lelud – iga kord, kui tellid mõnest kohast valmistoitu, saad ilmselt kaasa midagi, mida sa otseselt ei tellinud, aga mis pannakse sulle niikuinii kotti. Arvesta sellega, et nende asjade hulk muudkui kasvab ajaga, seega mõistlik oleks mõned neist hävitada.

5. Vana nõudepesukäsn

Meenuta, mida kõike sa sellega pesnud juba oled, ja vaheta oma käsn uue vastu. Kui vajad veel lisakinnitust, et nõudepesukäsn on oma aja ära elanud, nuusuta seda.

6. Kilekotid

Ilmselt on sinugi köögis üks sahtel või nurgake, kuhu kipuvad kogunema erinevas suuruses ja erinevat värvi kilekotid. Kas sul on neid tõesti nii palju tarvis? Ilmselt mitte. 

7. Käterätik, millega kuivatad kõike

Kansas State'i ülikoolis tehtud uuring tõestas, et käterätik on köögis üks räpasemaid esemeid. Teadlased soovitavad kasutada vähemalt kahte rätikut: üks nõude ja teine käte jaoks. Mõlemat rätikut tuleks pesta üle päeva. Kui valmistad söögiks liha ja on oht, et lihajäänused on rätikuga kokku puutunud, siis tuleks rätik kohe pesusse panna, et vältida bakterite kasvu.

8. Köögitarvikud, mida sa peaaegu polegi kasutanud

Küüslaugupress, pastamasin, piimavahustaja – sellised köögividinad näevad head välja, aga kui sa neid ei kasuta, siis pole sinu köögis nende jaoks ka kohta. Hoia kapipealsed tühjana või pane sinna tarvikud ja asjad, mida sa tõesti regulaarselt kasutad. 

9. Konserveeritud toidud

On ütlemata selge, et kõik toiduained, mis on ületanud oma säilivuskuupäeva, tuleks välja visata. Kui leiad köögikappidest konserveeritud toite, mille kuupäeva sa ei suuda tuvastada, mis roostetavad või näevad kahtlased välja, viska need minema. 

10. Kokaraamatud, mida sa pole avanudki

Kui sul on mõni kokaraamat olnud juba aastaid, ent sa pole sealt ühtki retsepti katsetanud, siis oleks mõistlik mõelda sellest vabanemisele. Erandiks on raamatud, mis on olnud teie peres juba aastaid ja mida antakse edasi järgmistele põlvkondadele. 

11. Retseptid, mida oled «igaks juhuks» kogunud

Kui sul on kombeks ajakirjadest retsepte välja lõigata, siis aeg-ajalt tasuks needki üle vaadata. Kui sa pole kordagi mõnda retsepti kasutanud, siis ilmselt sa ei tee seda kunagi ja viska see parem ära. 

12. Veepudelid jm taara

Üldiselt oleks mõistlik kasutada klaasist veepudeleid, sest plastpudelid võivad hakata märkamatult lagunema ja rikkuda su joogivee. Kui pudelite hulk on köögis juba liiga suureks paisunud, vii need taaraautomaati, et kööki ruumi juurde saada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles