Ära süüdista meest, sest ka sina ise vaatad teiste naiste rindu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tihtipeale öeldakse, et mehed näevad naisi kui objekte, ja eriti palju saavad kriitikat mehed sellepärast, et nad vaatavad võõraste naiste rindu. Tegelikult vaatavad naised ise samamoodi teisi naisi, seega ei tasu meestele sugugi etteheiteid teha.

YourTango vahendab uuringut, millest selgus, et naised vaatavad teisi naisi samamoodi nagu mehed, jälgides võõra näitsiku rinnapartiid, puusi, peput ja muid kehaosi. Teadlased on kindlaks teinud, et erinevaid objekte vaadates rakendame kaht funktsiooni: üks osa sinust näeb tervikut, kuid teine osa näeb ainult erinevaid osi. Kui vaadeldav objekt on aga inimene, siis saab tervik vähem tähelepanu ja me keskendume rohkem erinevatele kehaosadele.

Pärast eksperimente selgus, et n-ö objektina ei võeta vaid väga seksikaid naisi, vaid lausa kõiki naisi ja seda ei tee ainult mehed, aga ka naised. Uuringu juht Sarah Gervais sõnas, et me ei saa süüdistada ainult mehi, sest ka naised näevad teisi naisi samamoodi.

«Ent naiste ja meeste motiivid võivad erineda. Mees näeb naist kui objekti sellepärast, et ta tahab leida potentsiaalset kaaslast, naised analüüsivad teiste naiste kehaosi aga seetõttu, et nad hakkavad end nendega võrdlema. Ent nüüd on kindel, et seda ei tee vaid üks sugupool, vaid mõlemad,» nentis Gervais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles