Tartus saab imetleda sajanditaguseid moeaksessuaare – lehvikuid

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna avatakse Tartu Linnamuuseumis näitus «Volditud maailm. Lehvikud Eesti Kunstimuuseumi kogudest».

Näitusel on eksponeeritud Eesti Kunstimuuseumi kollektsiooni kuuluvad ajaloolised lehvikud. Esindatud on 18.-20. sajandi esimese poole olulised moeaksessuuaarid nii Lääne-Euroopast ja Venemaalt, kui ka Hiinast ja Jaapanist. Üks „Volditud maailma” tähtedest on arvatavasti Venemaal Fabregé töökojas 1890ndatel toonase valitsejapaari kihluse ja pulmade puhul valmistatud lehvik, mille ühel ribil on briljantidest laotud nimed Nikolai ja Aleksandra. 

Lehvik on unikaalne ese, mis ühendab endas nii kunstilise, tseremoniaalse kui ka praktilise külje. 18.-19. sajandil kuulus lehvik iga kõrgklassi daami garderoobi. Näitus annab ülevaate, milliseid erinevaid kaunistustehnikaid ja -materjale (näiteks elevandiluu, pärlmutter, hõbe- ja kuldpanused, email, juveelid, tüll, suled) on aegade jooksul lehviku valmistamisel kasutatud.

Lehviku dekoor järgib kaasaegseid stiilisuundumusi, asetades eseme oma kohale kunstiajaloos. Kõige huvitavamad on lehvikule maalitud, tikitud, nikerdatud stseenid – volditud maailm omaaegse seltskonnaelu, aga ka näiteks mütoloogia ja isegi poliitika teemadel. 

Lehvik on unikaalne ese, mis ühendab endas nii kunstilise, tseremoniaalse kui ka praktilise külje.

Peamiselt kingitusena muuseumisse jõudnud lehvikute väljapanek on üks näitus Eesti Kunstimuuseumi filiaali Mikkeli muuseumi Eesti erakogusid tutvustavate näituste sarjast ja oli  eksponeeritud mullu suvel Mikkeli muuseumis. Enamik näitusel eksponeeritud lehvikuid on korrastatud konserveerimis- ja digiteerimiskeskuses Kanut, mille konservaatoritele oli EKM lehvikute restaureerimine aastatepikkune töö. 

Näituse kuraator on Kersti Kuldna-Türkson. Näitusega kaasneb rikkalikult illustreeritud mahukas kataloog, mis käsitleb nii näitusel esitatud kogu, kui ka selle restaureerimist ning lehvikute ajalugu Venemaal. Näitus «Volditud maailm. Lehvikud Eesti Kunstimuuseumi kogudest» jääb Tartu Linnamuuseumi kaunis saalis avatuks kuni 13. veebruarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles