Kuidas võib alkoholilembus mõjutada su lähisuhteid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alkohol võib lähisuhtele mõnes mõttes abiks olla. Näiteks kahekesi veini juues saab hästi lõõgastuda ja teineteisele oma päevast rääkida. Aga kui üks partneritest on veendunud, et teine joob liiga palju, siis see võib suhtele kurnavalt mõjuda.

Üks hiljuti tehtud uuring keskendus sellele, kuidas mõjutab tudengite lähisuhete kvaliteeti see, kui ühel partneril võib olla alkoholi tarbimisega probleeme. Uuringus oli vaatluse all seegi, mida on inimesed omalt poolt üritanud teha, et partneri harjumusi muuta, kirjutab Business Insider.

Osalejatel paluti kirjutada, kui palju nad ise alkoholi tarbivad (nt mitu jooki nädalas või mitu jooki viimasel koosviibimisel) ja ka seda, kui palju partner nende arvates alkoholi joob. Seejärel küsiti neilt, kas (a) nende partneril on probleeme alkoholi joomisega; (b) neil endil on probleeme alkoholi joomisega; (c) nad on üritanud partneri harjumusi muuta.

Lisaks sellele uuriti osalejatelt, kuidas nad hindavad oma suhet (kas nad on sellega rahul, kas suhtes on piisavalt usaldust ja pühendumist, kas partner rahuldab nende vajadusi jne).

Selgus, et kui üks partneritest on veendunud, et teisel on alkoholiga probleeme, mõjutas see suhte kvaliteeti. See seos oli veelgi tugevam, kui inimene ise uskus, et tema jaoks ei valmista alkoholi tarbimine probleeme. Ka varem tehtud uuringud on näidanud, et suhte kvaliteeti hinnatakse kõrgemalt, kui partnerite suhe alkoholiga on sarnane, kui aga üks armastab näiteks igal õhtul õlut juua ja teine on valdavalt kaine, siis võivad tekkida probleemid.

Uuringus osalenud inimesed kasutasid partneri harjumuste muutmiseks peamiselt kahte strateegiat. Osa inimestest tunnistas, et nemad kasutavad karistamist (nt karjuvad, näägutavad, ei soostu seksima), teised aga premeerivad partnerit selle eest, kui ta hoidub alkoholist. Kusjuures, need inimesed, kes eelistavad partnerit alkoholist loobumise korral premeerida, olid oma suhtega rohkem rahul kui need, kes eelistasid partnerit karistada.

Seega, kui usud, et su partner joob liiga palju, ära karista teda, kuna see tekitab sinus vaid negatiivseid tundeid ning muudab suhte su silmis hullemaks. Eksperdid on märkinud sedagi, et kui kummagi partneri arvates on alkoholi tarbimine üle piiri läinud, siis tõenäoliselt on see ka tõsi – teile mõlemale tuleks kasuks see, kui istuksite koos maha ja räägiksite probleemist avameelselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles