Kuidas mõjutab noore naise elu see, kui ta kaotab varakult süütuse?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui jututeemaks on seks, siis on tihtipeale nii, et kui neiu on vahekorras olnud, siis teda kritiseeritakse või lausa karistatakse, aga kui noormees on vahekorras, siis teda tunnustatakse selle eest. Nüüd on uuringuga kindlaks tehtud, et selline topeltstandard saab alguse juba üsna varakult.

Teadlased viisid läbi uuringu, mille raames jälgiti tuhandet noorukit vanuses 11-16. Selgus, et neiud, kes olid seksuaalselt aktiivsed, jäid paljudest sõbrannadest ilma, kuid seksuaalselt aktiivsed noormehed kogusid sõpru juurde, kirjutab Business Insider.

Vastupidine olukord kehtis juhul, kui noored piirdusid vaid suudlemisega: noormeestega suudelnud, kuid mitte seksinud neidudel oli rohkem sõpru, samas kui ainult suudlemisega piirdunud noormeestel oli vähem sõpru. 

«Märkasime, et seksi puhul on tegemist väga tugeva topeltstandardiga,» sõnas uuringu juht Derek Kreager Pennsyvania State'i ülikoolist. Topeltstandard seisneb selles, et sõprade võrgustik kipub karistama seksuaalselt aktiivseid neidusid, kuid noormeestele elatakse hoopis kaasa. Samuti täheldati, et naisi tunnustatakse tagasihoidlikuma käitumise eest (ainult suudlemisega piirdumine), ent noormehi kiputakse selle eest kritiseerima.

Teadlased täpsustasid, et kuigi nad leidsid seoses seksuaalse aktiivsust ja sõprade arvu vahel, mõjutavad sotsiaalvõrgustiku suurust ka see, kas tegemist on atraktiivse ja sportliku noorega või mitte. Samuti tasub teada, et uuringus keskenduti noortele, kes muutuvad seksuaalselt uudishimulikuks üsna noores eas. Eelnevad uuringud on näidanud, et keskmine vanus, mil noored hakkavad seksi vastu huvi tundma, on 17.

Topeltstandardid sünnivad üsna varakult

Mitmed uuringud on analüüsinud seda, kuidas suhtuvad tudengid seksuaalselt aktiivsetesse eakaaslastesse, ent Kreager täpsustas, et tudengid on tavaliselt avatumad ega kipu kuigi kiirelt teisi kritiseerima. 

Derek Kreageri juhitud uuring vaatas, mis toimub siis, kui inimene on esimest korda vahekorras, kui alles hakkavad välja kujunema arvamused seksuaalse käitumise kohta ja kui hakatakse teisi uues valguses nägema. Kreager ja tema kolleegid analüüsisid 11-16-aastaste noorte käitumist ajavahemikus 2003-2007. 

Noortel paluti täita küsimustikke, kus küsiti nende seksuaalse aktiivsuse kohta. Neil paluti nimetada ka kuni seitse head või parimat sõpra nende klassist ning samuti ka seda, kui palju on neil sõpru väljaspool kooli. Seejärel analüüsisid teadlased noorte sõprade arvu ja seda, kui vanalt muutusid noored seksuaalselt aktiivseks või hakkasid partneriga suudlema. 

Teadlastele paljastus üsna märkimisväärne muster: seksuaalselt aktiivsetel tüdrukutel oli 45 protsenti vähem sõpru võrreldes sellega, kui palju sõpru oli neil enne vahekorras olemist; noormeeste sõprade arv oli aga pärast vahekorras olemist kasvanud 88 protsendi võrra.

Teadlased täpsustasid, et vaid 15 protsenti neidudest ja 10 protsenti noormeestest olid enne üheksandat klassi seksuaalselt aktiivseks muutunud. Samas nentis Kreager, et nende uuringust tuli üsna selgelt välja, kas ja kuidas mõjutab seksimine noorte inimeste sõprade arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles