Neli olulist küsimust ja vastust ärevuse kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ameerika ärevuse- ja depressiooniühenduse andmetel esineb USAs üle 40 miljonil täiskasvanul ärevuseprobleeme. Kahjuks vaid kolmandik neist inimestest otsivad abi. 

Elite Daily esitas vaimse tervise eksperdile ja psühhoterapeudile Katherine Schaflerile neli olulist küsimust ärevuse kohta. 

1. Kuidas kindlaks teha, et mind on tabanud ärevuse- või paanikahoog?

Schafleri sõnul on väga tähtis see, et inimesed oskaksid lugeda märke ja suudaksid kindlaks teha, kui neil on tekkimas paanikahoog. Ärevuse- või paanikahoogu võivad esile kutsuda erinevad asjad, kuid tavaliselt kaasnevad sellega suurenenud higistamine, kiirenenud südametöö, lämmatav tunne kurgus ja hingamisraskused. Samuti võib sul tekkida tunne, et sa oled kontrolli kaotamas, et sa oled suremas või reaalsustaju kaotamas.

2. Kas ärevus võib tekitada selja- või peavalu?

Võib-olla oled tundnud, et kui sul on eriti halb päev, siis terve keha justkui tajuks seda. Schafleri sõnul küsitakse temalt sageli, kas pea- või seljavalu võib olla seotud ärevusega. Ta selgitas, et keha võib üritada sulle märku anda millestki, milleni mõtted pole veel jõudnud. Ära karda seda ka oma arstile mainida. 

3. Kuidas aru saada, et ma peaksin pöörduma terapeudi poole?

Schafler lausus, et kahjuks ei taju iga inimene ise, et nüüd oleks vaja professionaaliga rääkida. «Teraapias käivad tavaliselt need inimesed, kes on n-ö kõige tervemas seisus. Need inimesed, kes saaksid teraapias käimisest kõige rohkem abi, ei leia tavaliselt sinna teed,» nentis ta. Hea terapeut peaks Schafleri sõnul julgustama inimest leidma igasugust tuge, mis aitaks tal elada parimat elu.

4. Mille poolest erinevad normaalne ja ebanormaalne ärevus?

Schafler ütles, et terapeut või arst saavad hinnata, kas ärevus on hakanud sinu igapäevaelu mõjutama või mitte. Näiteks kas sa hilined hommikuti tööle, sest ärkad öösel korduvalt üles ega suuda uuesti uinuda? Kas sul on raske tööle keskenduda, sest sind painab ärevus? Vahel võib põhjuseks olla halb tähtede seis, aga kui sellised asjad juhtuvad regulaarselt, siis võib asi olla keerulisem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles