Kuidas mõjutab unepuudus treeningu tulemusi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooga.
Jooga. Foto: SCANPIX

Kui tunned end pärast treeningut väsinuna ning kaalujälgimine ei kanna vilja, siis võib põhjus olla unepuuduses.

Treening ei anna soovitud tulemusi, kui inimene pole end välja puhanud, kirjutas idiva.com. Järgnevalt on välja toodud, kuidas magamatus treeningrežiimi mõjutab.

Kehal pole aega taastuda

Treening jõusaalis, jooga või mingi muu vormis hoidmise viis võtab energiat. Treener Shahzad Davari sõnul peab keha pärast energiakulu taastuma ning vajab vähemalt kuus kuni kaheksa tundi und, et uuele päeva või treeningsessioonile vastu minna.

Arsti Dhwanika Kapadia kinnitusel ei vähenda magamatus otseselt treeningu mõju kehale, kuid väsitab lihaseid. Lihasnõrkuse puhul ei suuda musklid rakendada piisavalt jõudu, mis viib selleni, et treeningu tõhusus väheneb.

Soodustab kaalutõusu

Vähene magamine suurendab stressihormooni (kortisool) tootmist, kinnitas Davar. See omakorda mõjutab aga lihaste moodustumist. Seega ei pruugi raskuste tõstmine ja kaalujälgimise programm treeneri sõnul tulemusi anda.

Kortisooli taseme tõusuga võib kaasneda veresuhkru tootmine kehas, samuti mõjutab see söömisharjumusi. Tekib isu kõrge rasvasisaldusega toitude järgi, mille söömine aga tõstab kaalu.

Davar selgitas, et vähese une puhul ei suuda keha toota kasvuhormooni, mida vabastatakse magamise ajal viis kuni kuus tundi. Vähem kui kuue tunnise une puhul ei toodeta hormooni piisavalt ning lõpuks võib mõjutada see organismi võimet toitaineid omastada.

Pärsib ainevahetust

Magamatus vähendab Kapadia sõnul ainevahetuse kiirust, mistõttu võtab kaalu alandamine kauem aega (kui see on eesmärgiks). Lõpuks mõjutab unepuudus sooritusvõimet treeningul ja selle järgselt, väitis Davar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles