Millised võivad olla menopausi varjatud sümptomid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuumahood, meeleolu kõikumine ja vähene huvi seksi vastu – need on menopausi levinud sümptomid. See on oluline muutus elus, mida paljud naised pelgavad, sest menopaus tähendab seda, et naine pole enam viljakas. 

Nüüd on aga kindlaks tehtud, et paljud naised kogevad menopausi ajal üsna piinlikke sümptomeid, millest ei julgeta eriti rääkida. Teadlased leidsid, et 51 protsenti naistest kogeb menopausi ajal ja sellele järgnevalt tupeprobleeme, kirjutab Daily Mail.

Levinud probleemide hulka kuuluvad näiteks sügelus, mis võib kohati olla üsna intensiivne või lausa «põletav», valu, ebameeldiv voolus ja lõhn. Veel võib esineda sagedast urineerimist, suutmatust oma hädasid kontrollida ja suguelundite allavajet.

Kuigi mõned sümptomid võivad olla üsna tõsised, märkisid teadlased, et naised ei soostu arsti poole pöörduma, kuna neil on piinlik. Dr JoAnn V. Pinkerton Põhja-Ameerika menopausiühingust sõnas, et naised peavad oma arstidele sellistest asjadest rääkima ja arstid peavad omakorda neilt selle kohta küsima. 

Näitlejanna Angelina Jolie rääkis hiljuti oma kogemustest menopausiga. Kuue lapse ema lasi oma munasarjad eemaldada, kuid see kutsus esile enneaegse menopausi. «Iga naise jaoks on menopaus erinev ja ma ei teadnud, millised tunded võivad mul tekkida,» rääkis Jolie. Naine lasi eelnevalt ka mõlemad rinnad eemaldada, kuid sellega ei kaasnenud tema sõnul nii suurt hormonaalset muutust kui munasarjade eemaldamisega.

Menopausi sümptomeid uurinud teadlaste sõnul kogevad enam kui pooled naised menopausi ajal sümptomeid, mis võivad mõjutada nende elustiili, tundeid ja voodielu. Kui eelpool sai mainitud, et 51 protsendil naistest esineb tupeprobleeme, siis 40 protsenti neist naistest tunnistas, et antud sümptomid on neil põhjustanud emotsionaalseid probleeme. 33 protsenti naistest sõnas, et sümptomid on muutunud nende elustiili ja 76 protsenti naistest ütles, et tupeprobleemid mõjutavad olulisel määral nende voodielu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles