Uuring: mees mõjutab naise karjääri rohkem kui lapsed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moodne naine tahab, et suhtes oleksid mõlemad pooled võrdsed. Partnerid peaksid omavahel ära jagama kodused tööd, laste kasvatamise ja arvete maksmise. Selline mõtteviis süvendab uskumust, et naised on kõigeks võimelised – aga seda vaid juhul, kui nad on õiges suhtes.

USA majandusteadlased on leidnud, et naine teenib 78 senti iga dollari kohta, mis jõuab mehe pangakontole. Siiamaani on arvatud, et emaduspuhkuselt naasvad naised on eriti halval positsioonil, kuna nende palka tõstetakse vähem ja nad peavad laste tõttu tihemini töölt eemal viibima. Tegelikult pole see tõsi, sest mitte lapsed ei pidurda naise karjääri, vaid hoopis abikaasa, kirjutab YourTango.

Täpselt sellise järelduseni jõudsid Harvardi ärikooli teadlased. Nimelt selgus uuringu käigus, et naise karjääri mõjutab kõige rohkem see, kuidas on partnerite vahel ära jagatud majapidamistööd ja laste kasvatamine olukorras, kus mõlemad partnerid üritavad ka oma karjääri arendada.

Teadlased jälgisid 20 aasta vältel naiste karjääriedu ja selgus, et meeste ning naiste tööalased ootused polegi kuigi erinevad. Ent naised olid oma tööga tunduvalt vähem rahul kui mehed ja seda on tõestanud ka eelnevad uuringud. Varem on arvatud, et naised jätavad töötamise pooleli ja naasevad koju laste juurde, kuna emaroll pakub neile rohkem rahuldust kui töö. Harvardi ärikooli teadlased aga ei leidnud selle kohta ühtki tõendit.

Teadlased täheldasid hoopis seda, et pärast lapsesaamist muutub värske ema töö teiste silmis tähtsusetumaks. Kodus pole enam ülesanded võrdselt jagatud, sest emad kipuvad rohkem tegema kui isad. Seega järeldasid teadlased, et isegi, kui partnerid on suutnud kodus rollid võrdselt ära jagada, unustavad mehed selle jaotuse pärast esimese lapse sündi ja see mõjutab omakorda naise karjääri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles