Murtud süda võib tõepoolest hauda viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud süda.
Purunenud süda. Foto: SCANPIX

Teadlased on leidnud, et murtud süda võib tõepoolest surmavaks osutuda. Sügav lein tingib paljude inimeste surma kolme aasta jooksul pärast lähedase kaotust.

Šotimaal tuvastasid St Andrews ülikooli teadlased «lesepõlve efekti», mis nende sõnul ilmneb nii eakate kui ka 30ndates ja 40ndates aastates paaride puhul, kirjutas dailymail.co.uk.

Järgmisel aastal ajakirjas Epidemiology avaldatav uuring annab teada, et 40 protsenti naistest ja 26 protsenti meestest suri kolme aasta sees pärast enda partneri matmist. Surma põhjuste hulka kuulusid näiteks vähkkasvaja, südamehaigused, õnnetused ja enesetapud.

Teadustöö juhtautori Paul Boyle sõnul on põhiline sõnum, et olenemata surma põhjustest eksisteerib «lesepõlve efekt». Tema väitel näitasid tulemused selgelt, et sotsiaalsed tegurid – nagu lähedase kaotus – mõjutavad oodatavat eluiga.

Teadlased uurisid üle 58 000 abielupaari andmeid, mis ulatusid aastasse 1991. Mõningal juhul ilmnes «lesepõlve efekt» vägagi kiiresti ning 40 inimest surid kümne päeva jooksul pärast armastatu kaotust.

Järeldustes märgiti, et kõige tõenäolisemalt surevad partneri kaotanud inimesed kuue kuu jooksul, kuid «lesepõlve efekt» kestab kümme aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles