Seitse küsimust, millele enne ostu sooritamist vastata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuhoiu nimel tasub ostud põhjalikult läbi mõelda.
Kokkuhoiu nimel tasub ostud põhjalikult läbi mõelda. Foto: SCANPIX

Enne kui asud poes rahakotti tühjendama, tuleks läbi mõelda mõned küsimused, mis kitsastel aegadel raha kokku hoida aitavad.

Iga sent loeb, kui püütakse raha säästa. Finantsguru Beth Kobliner tõi välja olulised küsimused, millele enne kulutuste tegemist vastata - pangakonto on selle eest sulle hiljem tänulik, kirjutas Redbookmag.com.

Kas pead selle eseme ostma?

Ehk võiksid sama hilbu sõbralt laenata või teise riidetüki vastu vahetada.

Kas leidsid parima pakkumise?

Enne hinnalise eseme soetamist võiks võrrelda eseme maksumust kolmes sarnases poes. Internetipoodides kolades ei tohiks aga ostu enne kinnitada, kui oled otsinud allahindluse koodi või kupongi. Samuti võiks online-poes salvestamata jätta krediitkaardi number või lehe parool. Sel juhul tuleb enne ostu sooritamist mitu sammu läbida, mille jooksul võib kulutamise soov kaduda.

Kas oled välja puhanud?

Enne suurt kulutust maga välja. Uuringud on näidanud, et inimesed on valmis rohkem raha kulutama, kui nad on emotsionaalsed, seega aitab viivitus suurt otsust mõistuspärasemalt teha. Pealegi võib öö (või nädal) ilma uue diivanita sind veenda, et kulutaksid raha pigem millelegi muule.

Kas ostad vaid allahindluse tõttu?

Vajad sa ikka lisapaari musti pükse või tundub hind liiga ahvatlev, et need ostmata jätta? Allhindluste perioodidel kulutavad inimesed sageli rohkem, kui esialgu plaanis. Nagu kellegi ema kord lausus: «Koorem pole koorem, kui seda kunagi ei kanna.»

Kas küsisid tulevaste pakkumiste kohta?

Kui ihaldad mõnd eset, siis uuri poepidajalt kas see hinnatakse millalgi alla – mõned kauplused on nõus toote päevaks-paariks kõrvale panema. Kui tegemist on sulle regulaarse ostukohaga, siis pane end kirja, et saada e-kirju sooduspakkumiste kohta – kuid ainult sel juhul, kui suudad ebavajalike ostude tegemisest hoiduda.

Kas armastad ja vajad seda?

Väldi kulutust juhul, kui vastus mõlemale pole jaatav. Kui ost sulle täielikku naudingut ei paku, ei juhtu seda kindlasti arve nägemisel.

Kas saad seda endale lubada?

Kui kontol pole piisavalt raha, et toote eest ühe korraga maksta, siis tuleks ost vahele jätta. Ükskõik kui soodne kaup ka ei tunduks, krediitkaardiga maksmine ei tasu end antud juhul ära. Intressides tagasimakstud summa võib kauba hinna lausa kahekordistada – ja see pole soodne tehing!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles