Kuidas sügisväsimusest üle saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt igaüks meist teab, kui keeruline on hommikul voodist välja saada – teki alt väljas on ju jahe ja toas on pime. Aga kui sind painab väsimus, mis saab alguse juba suve lõpus ja kestab kuni meeleolukate jõulupühadeni, siis võib-olla on sul sügisväsimus.

Sügis- ja ka talveväsimus võib tekkida siis, kui keha toodab rohkem hormooni nimega melatoniin, mis peaks kontrollima seda, kui unised me oleme. Melatoniini tootmine on seotud valguse ja pimedusega, seega mida vähem me päikesevalgust näeme, seda rohkem toodab keha melatoniini ja me oleme pidevalt väsinud, kirjutab Huff Post.

Selleks, et tüütust väsimustundest üle saada, pakkusid eksperdid välja mõned nipid:

  • Veeda päeva ajal võimalikult palju aega väljas, kui päike paistab. Jaluta lõunapausi ajal natuke kauem või tõmba kardinad eest ära, et tuba oleks valgem. Tööta kindlasti akna läheduses.
  • Väsimust võib põhjustada ka see, kui sul on liiga vähe D-vitamiini või rauda. Veendu, et sinu menüüs oleks mõlemat. Suvel saab D-vitamiini päikeselt, kuid talvel võiks selle vitamiini saamiseks süüa rammusat kala ja mune. Rauda saab näiteks lehtköögiviljadest, punasest lihast, pähklitest, kaunviljadest, läätsedest ja täisteratoodetest.
  • Väga tähtis on ka korralikult magada, et oleksid puhanud ja sul oleks uueks päevaks piisavalt energiat. Kui sul esineb uneprobleeme, joo taimeteed – näiteks palderjani on juba ammustest aegadest kasutatud rahustamiseks ning väidetavalt toob see ka parema une.
  • Liigu võimalikult palju ja tee ka trenni, sest selle käigus vallanduvad endorfiinid, mis annavad energiat. Samuti mõjub aktiivsus kehale hästi ja aitab õigel ajal uinuda.
  • Jälgi, et su kehakaal oleks normis, sest ülekaalulised inimesed võivad olla rohkem väsinud ja unised.
  • Stress võib sinult energiat röövida ja mõjuda väga kurnavalt, seega on tähtis vähendada stressiallikaid oma igapäevases elus. Kui vaja, vähenda töökoormust või lõpeta suhtlemine inimestega, kes mõjuvad sulle kurnavalt. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles