Üksindus võib tervisele halvasti mõjuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõtled juba hirmuga sellele, kuidas jõulupühade ajal pead istuma tundide viisi laua taga ja kuulama, kuidas vanaema ning ülejäänud sugulased muudkui kiruvad ja kurdavad? Pole vaja karta, sest teadlased on avastanud, et sotsiaalsetel inimestel on tugevam tervis.

Nimelt leidsid teadlased, et kui inimene tunneb end üksikuna, siis see võib tema tervist mõjutada ning ta organism ei pruugi olla võimeline haigustega võitlema. Teadlased jälgisid uuringu tarbeks viie aasta jooksul 141 inimest ja kontrollisid iga aasta nende tervist, kirjutab Women’s Health.

Iga kontrolli ajal paluti inimestel hinnata, kui üksikuna nad end tundsid, neilt võeti vereproove ja mõõdeti ka erinevate hormoonide taset. Selgus, et kui inimene tundis end üksikult, oli tal norepinefriini ehk noradrenaliini tase kõrgem. See võib kõlada arusaamatult, kuid tegelikult mõjutab see keha väga olulisel määral. Nimelt võib noradrenaliin pärssida keha võimet võidelda viirustega, mistõttu haigestub inimene kergemini.

Samas tuleb silmas pidada, et uuringus osales üsna vähe inimesi, mistõttu tuleks antud leide lähemalt analüüsida. Üksinda on vahel tore olla, aga kui sa tunned, et oled enamuse ajast üksinda, siis tea, et see võib mõjutada su keha rohkem, kui oled siiani arvanud. Sul võib olla kiusatus jõulude ajal üksinda kodus olla, aga mõtle oma tervisele ja veeda jõulud hoopis koos lähedastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles