Vananemisvastase ravimi uuringud on lõppfaasis

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tulevik on käes – teadlased on jõudnud inimajaloo esimese vananemisvastase ravimi testimise lõppfaasi. Juba sel talvel hakatakse läbi viima inimkatseid. Kui tulemused on sama head kui loomkatsete omad, on tegemist potentsiaalse ravimiga Parkinsoni ja Alzheimeri tõbede vastu.

Uuringud on juba näidanud, et medikament nimega metformiin, mida on seni kasutatud diabeediravimina, pikendab loomade eluiga. Ameerika toidu- ja ravimiamet FDA on andnud rohelise tule, et täpsemalt teada saada, kuidas see inimeste peal töötab, vahendab The Telegraph.

«Vananemisprotsessi aeglustades on võimalik aeglustada ka kõikide haiguste arengut, samuti vananemise patoloogiat,» selgitab Šotimaa vananemisekspert, professor Gordon. «See on revolutsiooniline ja midagi sellist pole varem nähtud.»

Mõte suunata tähelepanu just vananemisprotsessile, mitte konkreetsetele haigustele, tuli teadlastel patsiente jälgides. Sageli märkasid nad, et ravides üht vananemisega seotud haigust, suri patsient pärast siiski teise vananemisega seotud haigusesse. New Yorki Albert Einsteini nimelise meditsiinikolledži spetsialist Nir Barzilai ütles väljaandele Nature, et nende eesmärgiks on tõestada: vananemise peatamine on parim viis haiguse kulu aeglustamiseks.

2016. aasta talvel hakkavad inimkatsed metformiiniga – ravimiga, mis tõstab rakkudes hapniku taset ning muudab need tugevamateks ja tervemateks. Lootus on, et tänu sellele võivad tulevikus 70aastased olla sama terved kui 50aastased.

Gordon on tegelenud vananemise uurimisega 25 aastat ning on lootusrikas: «20 aastat tagasi oli vananemine bioloogiline mõistatus, aga lõpuks me oleme hakanud mõistma, mis selle protsessi taga on.» The Telegraphi andmetel otsivad teadlased hetkel aktiivselt katsealuseid: 3000 80aastast, kellel on südamehaiguste, vähi või dementsuse risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles