Kõndimisel kulutatud kalorite hulk sõltub inimese pikkusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikajalgsed põletavad iga kilogrammi kohta lastest vähem kaloreid, kuid kokkuvõttes tingib täiskasvanu kehamass suurema energiakulu.
Pikajalgsed põletavad iga kilogrammi kohta lastest vähem kaloreid, kuid kokkuvõttes tingib täiskasvanu kehamass suurema energiakulu. Foto: SCANPIX

Teadlased on välja mõelnud uue võrrandi, et hinnata, kui palju energiat kõndimisel tegelikult kulub.

Kui varasemalt on välja pakutud mitmeid viise kõndimisel kuluva energia mõõtmiseks, siis uus võrrand on üks esimesi, mis võtab arvesse inimese pikkust ja kaalu, kirjutas MyHealthNewsDaily.com.

Võrrand avaldati ajakirjas Experimental Biology ning sellel on mitmeid võimalikke väljundeid. Uurimistöö teadlase Peter Weyandi sõnul saab võrrandi abil täiustada sammulugejat nii, et lisaks läbitud teekonnale hindaks see kulutatud kalorite hulka, arvestades keha mõõtmeid. Samuti võib leiust kasu saada sõjavägi, et arvutada, kui palju energiat sõdurid varustuse kandmisel kulutavad ja seega vajavad.

Varasemalt oli teada, et lapsed kulutavad kõndides iga kilogrammi kohta (pikematest) täiskasvanutest rohkem kaloreid, kuid põhjus sellele polnud selge. Uuringus leiti, et pikad inimesed on ökonoomilisemad kõndijad – kuigi jalutades põletavad nad iga kilogrammi kohta vähem kaloreid, siis kokkuvõttes kulub rohkem energiat. Weyand selgitab seda suurema kehamassiga, millele gravitatioon mõjub.

Võrrand arvestab kõndmise kiirust, mis oli uuringus osalejate jaoks kõige ökonoomsem, seega ei arvesta see täpset kalorite kulu väga kiire või aeglase tempo juures.

Esimest korda on uuringuga tõestatud, et nooremate kõnnak ei erine vanemate omast. Olenemata pikkusest, kaalust ja vanusest, kõnnivad kõik inimesed – kui nad on saanud viie aastaseks – ühtemoodi, märkis Weyand. Antud leid vastandub varasemale hüpoteesile, mille järgi põletavad nooremad inimesed kõndimisel enam kaloreid mõningate arengufaktorite tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles