11 uskumatut fakti une kohta

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bildhuset Scanpix

Me kõik magame, peaaegu kõik meist näevad und – isegi, kui me seda ei mäleta. Ometi on uni ja unenäod jätkuvalt see osa maailmast, mida varjutab müstikaloor. Kas te näiteks teate, et teadusel pole senini õnnestunud leida veel ühest vastust, miks me üldse magame?

Higher Perspective on kokku otsinud 11 uskumatut fakti une kohta, mida sa tõenäoliselt senini veel ei teadnud.

  1. Me suudame unes näha ainult nägusid, mida me tunneme. On võimatu näha unes nägu, mida me pole varem näinud.
  2. Mehed näevad 70 protsenti ajast unes teisi mehi. Naised näevad mõlemat sugu unes võrdselt.
  3. Kui delfiinid magavad, pool nende ajust on ärkvel. See tuletab neile meelde, et aeg-ajalt tuleks hingata.
  4. Parasomnia on unehäire, mis paneb inimesed unes ebanormaalselt liikuma. Tegemist on eriti õõvastava haigusega, kuna selle all kannatajad võivad magades autoga sõita, tappa ja sooritada seksuaalseid rünnakuid.
  5. 12 protsenti inimestest näeb must-valgeid unenägusid. See number aga aeglaselt langenud pärast seda, kui leiutati värvitelevisioon. Vanema põlvkonna inimeste hulgas on must-valgete unenägude nägijaid oluliselt rohkem.
  6. Magades laadib su keha akusid. Magamine ei ole ainult puhkehetk ajule, sel ajal toimub ka rakutasandil aktiivne parandustöö ning kehas toodetakse eluliselt olulisi hormoone.
  7. Unenäod on normaalsed. Inimesed, kes ei näe unenägusid, kannatavad harilikult isiksusehäirete all.
  8. Umbes veerand abielupaaridest magab eraldi.
  9. Koaalad magavad rohkem kui ükski teine imetaja – 22 tundi ööpäevas. Seevastu kaelkirjakud saavad sõba silmale ööpäevas vaid umbes kaks tundi.
  10. Sa sured enne unepuudusesse kui nälga. Näljasurm võtab aega umbes kaks nädalat, samas ilma uneta saame me hakkama vaid umbes kümme päeva.
  11. Üks viiekümnest teismelisest märgab voodit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles