Kaheksa vahvat vilja, milles on väga vähe suhkrut

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhkrust hoidumine on kujunenud omamoodi tervistrendiks, mis pole loomulikult kuidagi halb. Halb on aga see, kui suures suhkruhirmus keelatakse endale värskeid vilju, sest kuskilt on jäänud kõrva taha, et puuviljad kaalulangetajale ei sobi. 

Värskete viljade vältimine võib teha tervisele suure karuteene. Puuviljades ja marjades on ohtralt vitamiine, mineraale ja antioksüdante, mida keha vajab, kirjutab Yahoo Health. Lisaks on neis kõhtu täitvaid kiudaineid ja nende söömine katab osa päevasest vedelikuvajadusest.

Kui sa väldid puuviljade söömist kas diabeedi või lihtsalt enda tervise hoidmise pärast, siis on olemas palju vilju, mida võid suhkrut vältides süümepiinadeta nautida.

Maasikad

200 g maasikates on ainult 7 g suhkrut ning rohkem C-vitamiini kui üheks päevaks vaja. Kui üritad suhkrusöömist piirata, on alati mõistlik valida maiustamiseks marju.

Greip

Üks viis, kuidas suhkrutarbimist kontrollida, on jälgida koguseid. Üks hea alternatiiv maiustustele on greip, aga pea meeles portsjoni suurust – pooles greibis on 8 g suhkrut. 

Avokaado

Rääkides magusatest viljadest, ei tule avokaado küll pähe, ent selle söömine aitab hästi magusaisu taltsutada. Peale selle, et avokaados on väga vähe suhkrut, on selles palju tervislikke rasvu ja kiudaineid. Ühes avokaados on veidi üle grammi suhkrut. 

Vaarikad

Kuigi vaarikad on imemagusad, on neis üllatavalt vähe suhkrut. 125 g vaarikates on umbkaudu 5 g suhkrut, aga 8 g kiudaineid. 

Murakad

110 g murakates on umbes 7 g suhkrut, 8 g kiudaineid ja 2 g valke. 

Õunad

Kui sul on diabeet ja tunned muret, kuidas mõjutavad puuviljad veresuhkrutaset, siis võib kasu olla sellest, kuid muudad seda, kuidas vilju tarbid. Näiteks on terve õuna glükeemiline indeks madalam kui õunamahlal. Ühes keskmises õunas on umbes 19 g suhkrut. 

Virsikud

Kui tahad midagi magusat, haara hoopis üks mahlane virsik. Ühes keskmise suurusega virsikus on umbes 13 g suhkrut.

Apelsinid

Nii nagu õuntega, on ka apelsini parem süüa tervelt, mitte juua selle mahla. Keskmises apelsinis on umbes 12 g suhkrut. Klaasis apelsinimahlas on seevastu topeltkogus suhkrut, aga ainult kolmandik kiudaineid võrreldes terve apelsiniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles