Emad ja tütred – millised on neli levinud suhte tüüpi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas ema on sulle kui parim sõbranna? Kas te helistate iga päev või kõigest korra nädalas? Kas pöördud ema poole peamiselt siis, kui sul on lapsehoidjat vaja? Milline on sinu suhe su emaga?

Ema ja tütre suhe võib olla üsna keeruline. Emad armastavad oma tütreid väga, ent vahel tuleb tunnistada, et omavahelised suhted oleksid kordades paremad, kui ema ja tütar ei elaks sama katuse all. The Telegraph tõi välja neli levinud ema-tütre suhte tüüpi ja selle, mis neid suhteid iseloomustab. Loe ja mõtle, milline neist võiks iseloomustada sinu suhet su ema või tütrega.

  • Parimad sõbrannad

See suhe võib teisi ebalevaks muuta, eriti juhul, kui ema ja tütar jagavad omavahel riideid, mistõttu peetakse neid tihtipeale hoopis õdedeks. See ema teab oma tütre elu üksikasju, ka selliseid, mida paljud teised ei sooviks oma emaga arutada. Nad käivad koos poodides ja ka pidudel. Neile meeldib klatšida ja nad elavad teineteisele väga lähedal.

Londonis tegutsev psühhoterapeut Wendy Bristow ütles, et tegelikult pole kuigi tervislik olla oma tütre parim sõbranna või suhtuda oma emasse kui hingesugulasse. Bristow sõnul näitab see, et te pole suutnud teineteisest end lahutada, kuid see on arenguks ja kasvamiseks ääretult oluline. «Selles pole midagi imelikku, kui sa armastad oma ema väga ja soovid, et ta oleks igavesti sinu elus, kuid te ei saa lõpmatult olla lapse ja lapsevanema suhtes,» selgitas Bristow.

Bristow sõnas, et ema võib üritada olla tütre parim sõber ka sel juhul, kui ta ei taha endale tunnistada oma tegelikku vanust. «Tütar vajab, et ema oleks toetavas ja lapsevanemlikus rollis. Ta peab elama oma elu vastavalt oma vanusele. Te mõlemad vajate oma isiklikku ruumi,» ütles ta.

  • Helistame korra nädalas

Ilmselt elab tütar teises linnas ja helistab emale umbes korra nädalas. Neil on hea omavaheline suhe, kuid tütar hindab oma iseseisvust ja ta valib hoolikalt, mida ta emaga jagab ja mida mitte.

Bristow sõnas, et see on väga normaalne, et noored soovivad vanematest eraldi kolida. «Paljudele tütardele piisab sellest, kui korra nädalas emaga rääkida. See võib näidata, et teie suhe on tugev ja vahemaa ei mängi mingit rolli. Küsimus on aga selles, kas teie suhtes on vahemaa ainuke asi, mis jääb teie vahele või on seal midagi enamat? Kui sa oled pahas tujus või rõõmustad millegi üle, kas siis helistaksid ka oma emale?» mõtiskles ta.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  • Ei saa hakkama koos ega eraldi

Mõni suhe on selline, kus esineb rahuaega, ent on ka väiksemaid lahinguid ja suuri sõdasid. See suhe võib olla selline, et kaks naisterahvast ei suuda enam ühe katuse all elada, kuid nad ei taha teineteisest ka väga kaugel olla, mistõttu kolitakse lahku, ent jäädakse ühe linna piiridesse.

Sellised paarid oleksid teineteiseta eksinud, kuigi teise inimese olemasolu võib neid lausa hulluks ajada. Bristow hinnangul on see täpne ja aus näide tervest lapsevanema ning lapse vahelisest suhtest. Paljud eksperdid on hinnangul, et tulised ja ausad vaidlused ning tülid on kordades paremad kui teesklemine, et suhtes on kõik hästi. Tähtis on see, et teievaheline side peaks sellele pingele vastu: te vaidlete, kuid seejärel lepite ja armastate teineteist kõigest hoolimata.

  • Ema kui alluv

See suhe on selline, kus tütar käib kas tööl või pidutsemas ning ema hoolitseb kodu ja tütre laste eest. Emale meeldib see, et ta on tütre tegemistesse kaasatud ja saab lapselastega aega veeta. Tütar on rahul, et ta ei pea lapsehoidjale maksma. Ent need emad võivad vahel tunda, et neid ei hinnata piisavalt ja et tütar kasutab neid ära.

«Aastakümneid tagasi oleks see olnud täiesti tavalise perekonna muster,» sõnas Bristow. «Nüüd tuleb seda aga vähem ette, aga samas peab tunnistama, et kui tütar käib tööl, siis võib see väga hästi toimida, kui ema hoolitseb kodu ning laste eest.»

Ohukohaks võib olla see, kui ema üritab tütre rolli üle võtta ja tütar, tundes süütunnet, tajub, et tema vanemlik roll on hääbumas. Bristow hinnangul peaks aga ema ja tütre suhe olema nii tugev, et nad saavad sellest omavahel rääkinda ning probleemile lahenduse leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles