Neli märki, mis reedavad ebakindla inimese

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kohtudes tuttavaga, tunned varsti, et sul on midagi viga. Kui enne läks päev hästi, siis nüüd hakkad kõigis oma saavutustes kahtlema.

Ütleme, et tegu on ühe su lapse sõbra emaga. Peale selle, et ta näeb laitmatu välja, suudab ta juba end tutvustades selgeks teha, et tal on väga väärt töö, täiuslik pereelu ja palju tähtsaid sõpru.

Sellistes olukordades on väga lihtne hakata iseennast maha tegema, kirjutab Psychology Today. Nii tööl kui mujal võib kohata inimesi, kes tahavad endast väga head muljet jätta ja tekitavad seega teistes tunde, nagu nemad poleks midagi väärt. Elu muutub märksa lihtsamaks, kui hakkad selliseid olukordi selgemalt läbi nägema ja lähed oma eluga muretult edasi. 

Viini psühhoanalüütik Alfred Adler, kes lõi termini «alaväärsuskompleks», on selgitanud, et ebakindlad inimesed üritavad täiuse poole püüeldes oma alaväärsustunnet pidevalt kompenseerida. Selleks et sisemiselt ebakindel inimene saaks rahu, ei jää tal muud üle kui end teiste arvel upitada. 

Nüüd on psühholoogid täpsemalt välja selgitanud, et pidev täiuslikkuse tagaajamine on nartsissistliku isiksuse iseloomulik omadus, mis sunnib järjepidevalt oma enesehinnangut tõstma. Igal juhul on tõenäoline, et kui tunned end kellegi kõrval vähem väärtuslikuna, võib põhjus peituda hoopis tema ebakindluses. 

2015. aastal uuris Derby Ülikooli psühholoog James Brookes lähemalt, kui ebakindlad nartsissistlikud isiksused tegelikult on. Muuhulgas selgus tema uurimusest, millised märgid annavad aimu, et näiliselt ennast täis sõber, kolleeg, sugulane või ka partner on tegelikult sisimas ebakindel.

Ebakindel inimene teeb kõik, et sa tunneksid end ise ebakindlalt. Pane tähele, kas hakkad enda väärtuses kahtlema ikka ühe kindla inimese seltskonnas? Kas see inimene kiidab alati oma tugevusi? Kui sa end muidu ebakindlalt ei tunne, aga tema juures hakkad kõiges kõhklema, võib põhjus peituda selles, et peegeldad hoopis tema hirme. 

Ebakindel inimene peab uhkustama oma saavutustega. Alati ei peagi ise ebakindlaks muutuma, et märgata kellegi käitumise taga alaväärsustunnet. Inimesed, kes pidevalt hooplevad oma uhke elustiili, kõrge hariduse ja fantastiliste lastega, võivad teha seda eelkõige selleks, et iseendale oma väärtust tõestada. 

Ebakindel inimene on võltsilt vagur. Ta võib öelda midagi, mis tundub esmapilgul ennast maha tegeva väitena, kuid ridade vahelt võib välja lugeda kiidulaulu endale. Kindlasti oled märganud Facebookis tuttavat, kes kaebab, kui väsinud ta reisimisest on, sest tal on nii tähtis töö. Või lapsevanemat, kes kurdab, et on juba tüdinenud oma lapse võistlustest, sest iga kord toob maimuke karika koju. Facebookis on sellist kiitlemist kergem ära tunda, kuid tegelikult kohtab peidetud enesekiitust sageli ka argivestlustes. 

Ebakindel inimene kurdab tihti, et kõik ei ole piisavalt hea. Alaväärsuskompleksidega inimesed tahavad kõigile näidata, kui kõrged standardid neil on. Isegi kui sa saad neid snoobe jälgides aru, et suur osa nende käitumisest on teeseldud, võib siiski olla raske vabaneda tundest, et nad on sinust paremad. Arvad õigesti, kui kahtlustad, et nad on nii nõudlikud seepärast, et tahavad kõigile jätta muljet, nagu nad oleks teistest paremad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles