Kümme küsimust, mis enne kokkukolimist läbi mõelda

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palju õnne, sa loed seda artiklit ilmselt seetõttu, et plaanid oma armsamaga kokku kolida. Siin on kiire juhend oluliste küsimustega, mille võiksite aga enne tähtsa otsuse tegemist omavahel kindlasti läbi arutada.

1. Kas te olete mõlemad proovinud üksi elada? Hello Giggles kirjutab, et kuigi kokkukolimine on suhtes üks suuremaid samme, on ääretult oluline, et teil mõlemal oleks selja taga varasem üksi elamise periood. Arvesse läheb ka korterinaabritega elamine, oluline on, et te oleksite mõlemad kogenud omal nahal, mida iseseisev elu täpselt tähendab.

2. Kas te kolite kokku, et lahendada suurt probleemi suhtes? Kuigi kokkukolimine võib tunduda uue algusena ja sammuna edasi, ei tähenda see täitsa puhtalt lehelt alustamist. Kõik probleemid, mis teil suhtes on tekkinud, muutuvad üheskoos elades teravamaks, kuna te veedate koos palju rohkem aega, kui senini harjunud olete. On tähtis meeles pidada, et suured sammud suhtes ei ole mõeldud probleemide parandamiseks, need tuleb siiski selgeks rääkida ja leida lahendused endi seest.

3. Kas teie elustiilid klapivad? Kas sina oled öökull, kuid tema armastab hommikuti jooksmas käia? Võib ilmneda, et teie elustiilides on drastilisi erinevusi, mis eraldi elades ette ei jää, kuid koos elades võivad need üsna kiirelt kurnavaks muutuda. Pidage meeles, et kuigi pole olemas sellist asja nagu «õige eluviis», on siiski tähtis, et teie elulaad klapiks piisavalt. Sa ju ei valiks endale korterinaabrit, kes on ahelsuitsetaja – järelikult on see miski, mida sa ei saa ka elukaaslase juures taluda.

4. Milline on teie finantsseis? Rahalisest olukorrast võib olla keeruline rääkida, aga te peate olema teineteise suhtes ausad, mis puutub ühisesse ellu panustamisse. Arutage läbi, kes võtab enda kanda millised kohustused, kuidas te jagate igapäevased kulud ja mis teile muret valmistab. Ärge jätke rahaasju juhuse hooleks.

5. Kas ta on juba praegu hea toanaaber? Ei tohiks unustada, et lisaks kallimatele saate te kokku kolides ka toanaabriteks. Vetsupaberi ostmine ei kõla romantiliselt, kuid õige pea selgub, et elu pisiasjad võivad muutuda frustratsiooniallikaks, kui üks panustab rohkem kui teine või on teie eeldused ja ootused ühisele argielule totaalselt erinevad.

6. Kui palju üksiolemise aega te vajate? Üksiolemise aega on vaja igaühel, isegi kui alguses tundub võimatu mitte veeta iga vaba hetke teineteisega. On oluline ühistesse plaanidesse võtta ka teisele antav aeg, et ta saaks tegeleda ükskõik, millega ta üksi tegeleda soovib. Teil mõlemal on alati vaja natuke hingamisruumi.

7. Kas teil on tagavaraplaan? Kuigi see on ilmselt viimane asi, mida te sel erutaval ajal omavahel arutada tahate, peaks teil siiski olema omavahel selgeks räägitud, mis juhtub halvima stsenaariumi korral. Kui te peaksitegi lahku minema, olete te endale väga tänulikud, kui teil on õnnefaasis plaan paika pandud: kes kolib välja, kui kauaks te korterit jagama jääte, kelle nimele läheb üürileping või pangalaen. Ajal, kui on valus ja raske, on tuhat korda keerulisem leida õigeid lahendusi ning eelnev plaan aitab võtta vähemalt ühe pinge vähemaks ning korrastada igapäevaelu.

8. Millised saavad olema teie suhted pere ja sõpradega? On väga tähtis, et kokku kolides säiliks teie armumulli kõrval ka suhted sõprade ja perega. Vaadake, et te ei unustaks oma sõpru ning olge sotsiaalselt aktiivsed edasi, ärge tehke asju vaid paarina. Pikas perspektiivis tagab see terve suhte.

9. Kuidas sa leiad hingamisruumi? Tülide lahendamine kooselava paarina on hoopis teine asi, kui tülitseda eraldi elades. Sul ei ole võimalik paar ööd eraldi veeta, et maha rahuneda, seega mõtle välja, mida sa saad teha, kui sul see vajadus tekib. Leppige näiteks kokku, et arutate pingeolukordi 24 tundi hiljem ning seni rahunete – jalutate, kohtute sõpradega, puhastate pead ning lasete emotsioonidel lahtuda.

10. Kõige tähtsam: kas te mõlemad soovite seda? Kui sina või tema pole endas siiski päriselt kindel, siis milleks kiirustada? Te ei pea kokku kolima enne, kui te mõlemad olete selleks tõeliselt valmis. Tegelikult ei pea te üldse kokku kolima, kui te seda ei soovi – suhteid on erinevaid ja on oluline leida just teile sobiv mudel. Ärge laske välisel pingel end segada ja tegutsege oma südamete järgi. Kui te ei võta vastu otsuseid, mis on teile mõlemale parimad võimalikest valikutest, ei saa sellest lõppeks midagi head välja tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles