Kuidas rääkida ülemusega palgatõusust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle aasta alguses viidi läbi uuring, millest selgus, et vaid 41 protsenti töötajatest on viimase aasta jooksul julgenud küsida palgatõusu. 44 protsenti neist julgetest said, mida nad soovisid. Kas sina tahaksid ka rohkem teenida?

Esimene oluline samm on see, et sa julgeksid palgatõusust rääkida. Ülemusega rääkimine võib sind küll närviliseks muuta, kuid pea meeles oma sõnumit: «Ma tahaksin rohkem raha». Ülemus tahab ilmselt teada, millist palganumbrit sa silmas pead, seega ole valmis talle midagi vastama, soovitab Marie Claire.

Oluline nõuanne: ära ütle otse, et tahad rohkem raha saada; pigem ütle: «Ma loodan, et eelarve võimaldab mu palka tõsta» või «Mida ma võiksin teha, et rohkem palka saada?». Ära loe oma ülemusele üksikasjalikult ette kõiki asju, mida sa tööpäeva jooksul teed. Tõenäoliselt on ta sellega juba kursis. Pealegi oled sa tehtud töö eest juba palka saanud, palgatõusust rääkides võiks keskenduda hoopis tulevikule ja mainida neid asju, mida sa veel teha saaksid.

Arvesta sellega, et ülemus võib sulle eitavalt vastata, ka siis, kui sa oled tema jaoks väärtuslik töötaja. Sellisel juhul täna oma ülemust, et ta leidis sinu jaoks aega ja ütle, et sooviksid selle sama teema uuesti jutuks võtta poole aasta pärast. See näitab ülemusele, et sul on selge siht silme ees. Kuue kuu möödudes istuge uuesti koos maha ja paku välja uued eesmärgid, mida plaanid täitma hakata. Kui oled ülemusele märku andnud, et tahaksid palgatõusu, siis oled igatahes paremal positsioonil kui need, kes pole kunagi julgenud palgatõusu jutuks võtta. 

Pea meeles, et palgatõusu küsides palud sa ülemusel investeerida sinna, kuhu tal võib-olla polnud plaanis raha eraldada. Tema jaoks on see investeering, kuid ta peab nägema, et see investeering on väärtuslik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles