Hea uudis neile, kes armastavad endaga rääkida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina oled vahel iseendaga rääkinud? Ära tunne sellepärast piinlikkust, sest teadlased on kindlaks teinud, et endaga rääkivad inimesed pole sugugi veidrad. Vastupidi: nad võivad olla lausa geeniused.

Psühholoog Gary Lupyan viis läbi eksperimendi, mille raames paluti näidati vabatahtlikele toidupoes erinevaid esemeid ja paluti neil need esemed meelde jätta. Pooltel osalejatel paluti esemeid endale kõva häälega korrata (nt öelda «banaan»), ülejäänud osalejatel paluti vaikida. Eksperimendi lõpus selgus, et esemed olid paremini meeles neil, kes olid esemete nimetusi kõva häälega öelnud, kirjutab Elite Daily.

«Ma tihtipeale pomisen omaette, kui otsin midagi külmikust,» ütles Gary Lupyan. See oli ka üheks põhjuseks, miks mees otsustas eelpool mainitud eksperimendi läbi viia. Gary Lupyan ja psühholoog Daniel Swigley jõudsid eksperimenti analüüsides järeldusele, et need, kes endaga räägivad, võivad olla geeniused. Siin on mõned selgitused:

  • Endaga rääkimine stimuleerib mälu. Iseendaga rääkides aktiveeruvad sensoorsed mehhanismid. See on hea mälutreening, kuna sa kujutad seda sõna oma silme ees ette ja käitud vastavalt.
  • See aitab keskenduda. Kui ütled midagi kõva häälega välja, siis on kergem oma ülesandele keskenduda. Sellest on kasu ainult neil kordadel, kui sa tead, milline su otsitav objekt peaks välja nägema. Näiteks banaan on kollast värvi ja sa tead, mis kujuga see vili on. Kui ütled sõna «banaan», siis tekib silme ette kujutluspilt puuviljast ja tead täpselt, mida otsida. Aga kui sa ei tea, milline see ese välja näeb, siis pole ka kasu selle sõna kordamisest.
  • See aitab mõtteid puhastada. Meil kõigil on erinevad mõtted. Mõned mõtted on loogilised, mõned mitte. Kujuta ette, et oled kellegi peale pahane ja tahad talle kurja teha. Sellise mõtte pärast sa ilmselt ei otsiks abi terapeudilt? Ei, sa pigem oled üksinda kodus ja pomised omaette. Endaga rääkides lased sa kurjadest mõtetest lahti ja lõpuks rahuned maha. See oli lihtsalt üks rumal mõte, mida ei peagi teistega jagama. Psühholoog Linda Sapadin selgitas: «Iseendaga rääkimine aitab mõtteid puhastada, keskenduda sellele, mis on tegelikult tähtis ja jõuda õigete otsusteni.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles