Psühholoog: kui suhtes on raske, peaks vaatama teineteise poole, mitte eemale

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui paarisuhtes tekivad suuremad pinged ja raskused ning üks osapool tunneb näiteks, et elab teise nimel ja hakkab ennast selles suhtes kaotama, otsustakse sageli lahku minna või leitakse koguni uus partner. Psühholoog-psühhoterapeut Siiri Tõniste sõnul peaks aga raskuste korral eelkõige vaatama teineteise poole, mitte eemale.
 

«Selleks, et paarisuhet hoida ja väärtustada, tuleb kogu aeg meeles hoida, et me oleme kahekesi koos ja võtame aega teineteise jaoks,» rääkis naine.

«Mõni ütleb, et kui ma pean väga pingutama, siis ei ole see normaalne - et see kõik peaks tulema väga loomulikult. Aga loomulikult tuleb see, et me peame iga päev tööle minema, loomulik on see, et kui mul on lapsed, siis ma laste eest hoolitsen ja mees remondib autot või mis iganes. See on kõik loomulik, aga seal kipub kuidagi see paarisuhte väärtus kahanema,» selgitas Tõniste.

Seetõttu soovitab ta aeg-ajalt maha istuda ja mõelda, mida võiks paarina koos teha. «Peaksime pingutama suhte nimel või meeles hoidma, et meie suhe on tähtis,» märkis ta. Nii on kahtlemata oluline ka oma elu jagamine ja oma mõtetest rääkimine.

«Kas või see kena komme, et iga päev jagada oma päevamuljeid või hommikul rääkida, mis mul täna plaanis on, mis sul täna plaanis on. Mitte nii, et kumbki läheb uksest välja ega tea, mis teine teeb. Õhtul saadakse kokku, vaadatakse telerit ja minnakse magama ega teata, mis teise inimese päevas toimus,» märkis Tõniste.

Kirjeldatud olukord ongi see, mida nimetatakse lahku kasvamiseks - kus teineteise poole vaatamise asemel minnakse lihtsalt kõrvuti edasi. «Pealtnäha läheb hästi, aga sisulist kontakti ei ole,» tõdes psühholoog.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles