Oled sotsiaalselt kohmakas? Teadusel on sulle häid uudiseid!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Palju õnne sünnipäevaks!» – «Aitäh, sulle ka!» Tuleb tuttav ette? Me kõik oleme vahepeal olnud olukordades, kus ei suuda sotsiaalse suhtlusega hästi hakkama saama, kuid mõned meist on kohmakamad kui teised. Teadusel on aga häid uudiseid.

Inimesed on sotsiaalsed olendid ning meie igapäevasuhtlus on harilikult miski, mis on loomulik osa päevast. Paljude jaoks on aga see ületamatult keeruline ning sotsiaalne kohmakus võib avalduda eri vormides, kirjutab A Plus. Näiteks võid sa unustada, kuidas on viisakas tervitada kedagi, kes sulle esimesena head päeva soovis või proovid teha nalja ning see kukkub robinal läbi, jättes sind lõkendava näoga kõõrdpilkude eest põgenema.

Youtube’i kanalis Vsauce selgitab Michael oma viimatises videos, miks on sotsiaalse suhtluse prohmakad meie jaoks eriti piinlikkusttekitavad – me teame kõik väga hästi, kuidas näeb välja õige suhtlus, seega paistab eriti silma, kui miski viltu läheb. Kuid muretseda pole vaja, kuna need, kes eriti kergesti häbenema kipuvad, on tavaliselt teistest palju tundlikumad. See teeb neist inimesed, kes on palju empaatilisemad ning suudavad mõista palju paremini neid, kes on parasjagu raskustes.

Lisaks on uuringud näidanud, et inimesi, kes sageli tunnevad end kohmakana, peetakse usaldusväärsemateks ning nad jätavad teistele meeldivama mulje.

Kui tahad rohkem teada neuroteaduse kohta, mis on kohmakuse ja sotsiaalse suhtluse taga, vaata videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles