Kas kofeiin võib olla surmav?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohutu päevane kofeiini kogus sisaldub kahes-kolmes tassis kohvis.
Ohutu päevane kofeiini kogus sisaldub kahes-kolmes tassis kohvis. Foto: SCANPIX

Kindlasti võib kofeiin teatud piirist eluohtlikuks muutuda, kuid sellepärast ei tasu veel kohvikannu ära visata.

Ekspertide võib surmavaks osutuda, kui juua lühikeste vaheaegadega vähemalt 80 kuni 100 tassi kohvi, mis vastab umbes 23 liitrile või tarbida 10 kuni 13 grammi puhast kofeiini, kirjutas lifeslittlemysteries.com.

Isegi kui keegi suudaks nimetatud koguses kohvi tarbida, sureks ta sel juhul pigem kehasse sattunud üleliigse vedeliku tõttu, mis lahjendaks vereringes esmatähtsad toitained.

Kuigi tõenäosus on väike, et kohv kellegi järsult hauda saadab, on ette tulnud juhtumeid, kus sellest palju puudu ei jää. Tervise kahjustamiseks läheb palju vähem kofeiini vaja, joogi pikaajalised mõjud on ebaselged.

Kofeiini ohutu kogus on umbes 300 milligrammi või kaks kuni kolm tassi kohvi päevas. Siinkohal on naised eelistatumas seisus, kuna nende organism suudab kofeiini lõhustada neljandiku võrra kiiremini kui meestel.

Kofeiin võib elu ohtu seada, kuna sarnaselt teistele ergutitele tõstab see vererõhku, südamerütmi ja ahendab ajutiselt veresooni. Need mõjud võivad põhjustada südameinfarkti või teisi südame-veresoonkonna probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles