Lihtne katse aitab kindlaks teha, millised lapsed saavutavad täiskasvanuna edu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soovid teada saada, kas sinu lapsed saavad tulevikus edukaks? Teadlased viisid läbi lihtsa katse, mis peaks nende hinnangul aitama seda tuvastada.

Nimelt pandi mudilaste ette lauale rosin ja öeldi, et laps ei tohi rosinat ära süüa. Teadlaste sõnul aitavad taolised katsed kindlaks teha, kas lapsest tuleb intelligentne inimene või mitte, kirjutab Daily Mail.

Katsed viisid läbi Warwicki ülikooli teadlased, kelle sõnul paneb selline katse proovile laste tähelepanu- ja õpivõime. «Rosinaga saab kergesti ja tõhusalt hinnata laste enesekontrolli ning teha kindlaks, millistel lastel võib tulevikus esineda tähelepanu- ja õpiprobleeme,» selgitas professor Dieter Wolke.

Näiteks tegid teadlased kindlaks, et kui laps suutis 20-kuuselt kehtestada enesekontrolli, siis oli tema tähelepanu- ja õpivõime 8-aastaselt väga head. Professor Wolke lisas, et vanemad võivad selle katse läbi viia ka kodus, kuid tulemused ei pruugi olla samad. «Kui katse viivad läbi lapsevanemad või iseseisvat testijad, siis võivad tulemused olla teistsugused. Aga kui laps ei suuda end kontrollida ja reageerib kiirelt, siis peaksid vanemad talle selgeks tegema, et ta peab veidi kannatlikum olema,» arvas Wolke. 

Katses osales 558 last, kes esimest korda pandi proovile 20-kuustena. Pärast katsete tegemist järeldasid teadlased, et enneaegselt sündinud lapsed (25-38. nädalal) ei suutnud end nii hästi kontrollida kui hiljem sündinud lapsed (39-41. nädalal). Kui lapsed olid saanud 8-aastaseks, viidi nendega läbi uued katsed. Selgus, et enneaegselt sündinud lastel oli ka hilisemas elus probleeme enesekontrolli, tähelepanu ja ka õppimisega. 

Teise uuringuga on kindlaks tehtud, et neil lastel, kes ei suuda enesekontrolli kehtestada juba noores eas, on umbes 7-aastaselt raskusi matemaatika ja keelte õppimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles