Facebook ennustab suhete purunemist kevadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimkäitumise seaduspärasuste tuvastamiseks oleks küllaltki kasulik koht, kuhu umbes pool miljardit inimest salvestaksid teistele nähtavalt enda igapäevased tegevused ning tõusud ja mõõnad. Tegelikult on selleks juba Facebook.

Briti disainer ja autor David McCandless käis juulis Oxfordis enda spetsiifikast – andmete visualiseerimisest – rääkimas, kirjutas Times.com.

Koostöös informatsiooniguru Lee Byroniga otsis ta välja enam kui 10000 staatuse uuendust märksõnaga «lahkuminek» (break up) või «lahus» (broken up), mille olid postitanud (ilmselt privaatsuse vastased) Facebooki kasutajad. Tulemuseks olid selge muster.

Mida ta avastas?

*Inimestele meeldib minna kevadpuhkusele, ja vähemal määral ka suvele vastu, vallalisena.
*Enamik lahkuminekuid tehakse teatavaks esmaspäeval – võib olla, et pärast ühte neist «viimase võimaluse andmise» nädalavahetustest.
*Kõige vähem lähevad paarid lahku jõululaupäeval, kuid üks vallaliseks kuulutamise haripunkt ilmneb täpselt enne jõulupühasid. Ehk soovitakse pääseda tulevasele «endisele» kingi ostmisest.

Siiski ei tasu unustada, et Facebook pole kõige esinduslikum allikas. Teise hiljutise uuringu väitel on inimesed, kes veedavad suhtlusvõrgustikes üle tunni aja päevas või postitavad enda seinale palju pilte ja hooplevaid staatuseid, madala enesehinnangu ja nartsissismi suunas kalduvad.

David McCandless ingliskeelset graafikut näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles