Tee õigeid otsuseid ehk asjad, mida võid 30. eluaastates kahetseda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et inimene õpib oma vigadest. Tegelikult tasuks õppida hoopis teiste vigadest, kuna siis saad ise neid vigu ennetada ja elada ilma kahetsuseta.

Reddit uuris kasutajatelt, mida nemad 30. eluaastates kõige rohkem kahetsevad. Loe ja jäta meelde, milliseid apsakaid oleks targem vältida.

1. «Peaks» ja «võiks»

Sa võid pidevalt muret tunda sellepärast, et sul peaks juba olema oma kodu, sul võiksid olla lapsed, sa peaksid olema abielus või sul võiks olla kindel karjäär. Unusta sellised mõtted ja ela nii, et oleksid õnnelik. Ära tunne end halvasti sellepärast, et su elu pole selline, nagu teised arvavad, et see peaks olema. Me elame vaid korra ja elada tuleks enda, mitte teiste reeglite järgi.

2. Liiga vähe aega vanematega

Paljud inimesed on kolmekümneselt kahetsenud seda, et nad ei veetnud nooruses oma vanematega rohkem aega. Lihtsad tegevused – koos jalutamine, reisimine või isegi vestlemine – võivad aja jooksul üha raskemaks muutuda, sest vanemad saavad eakamaks ja nende eluviis võib muutuda passiivsemaks.

3. Liiga palju aega tööl

Iga noor inimene peaks meeles pidama, et tööd ei tasu seada prioriteediks. Kui sa seda teed, siis ilmselt tulevikus sa kahetsed oma otsust. Veeda aega kallite inimestega, sest need hetked on palju väärtuslikumad kui tööl veedetud tunnid.

4. Negatiivsus

Ilmselt oled nii mõnegi negatiivse inimese puhul mõelnud, et küll ta kaob iseenesest su elust. See ei pruugi nii minna, sa pead ise nendega suhtlemise lõpetama. Ole ettevaatlik inimestega, kelle elustiil või välimus ei tekita sinus head tunnet. Analüüsi neid suhteid ja kui võimalik, väldi selliste inimestega suhtlemist. Samuti tasuks piirata negatiivseid mõtteid.

5. Mõte, et 30 on vana

Kahekümneselt ilmselt kartsid 30. sünnipäeva ja mõtlesid, et siis oled sa küll juba vana. Tead, mis? Ei ole! Küsi ükskõik, millise 50-aastase käest ja ta kinnitaks sulle, et 30 pole sugugi vana. Sa oled ikka veel noor ja elu ootab sind alles ees – julge riskida, ela ja naudi elu. 

6. Iseenda tagaplaanile jätmine

Võib-olla oled üks neist inimestest, kes seab teisi alati endast ettepoole. Lõpeta see nüüd ja kohe! Tea, et kui sead iseennast kõige tähtsamale kohale, siis laabuvad ka kõik muud asjad iseenesest. Sea end prioriteediks ja muutud palju õnnelikumaks, tänu millele tuleb su ellu rohkem rõõmsaid suhteid. Kui hoolitsed enda eest, siis tunned 30. eluaastates palju vähem kahetsust. 

7. Oma keha hooletusse jätmine

Mõnes mõttes on see vastuoluline: kolmekümneselt võid väita, et oled ühe või teise asja jaoks liiga vana, ent su menüü koosneb endiselt kiirtoidust nagu mõnel teismelisel. Samuti ei armasta sa trenni teha, sest keskkooli kehalise kasvatuse tunnid mõjusid lausa traumeerivalt. Neid harjumusi on raske muuta, aga mida varem hakkad oma keha eest hoolt kanda, seda paremini sa end tunned.

8. Hirm riskida

Võib-olla on elu sulle õpetanud, et pigem tuleks karta, kui kahetseda. Kui soovid, et su elu oleks mitmekülgne ja pakuks sulle rõõmu, siis pead olema valmis vahel ka riskima. 

9. Säästude puudumine

See on üks suurimaid kahetsusi, mida 30. eluaastates olevad inimesed on tunnistanud. Nad kahetsevad seda, et ei hakanud varem raha säästma ega julgenud raha investeerida. Tulevikule tasuks mõelda juba nooruses ja iga kuu kindel summa palgast kõrvale panna.

10. Vähene reisimine

Riikide piirid on avatud – mine ja avasta! Ära lükka reise edasi ega mõtle, et küll sa kunagi jõuad ühte või teise kohta minna. Reisimine mõjub väga inspireerivalt, tuleb vaid teha otsus, et nüüd on minek.

11. Teiste arvamusest hoolimine

See on tobe harjumus, mis kimbutab tegelikult igas vanuses inimesi. Ära kuluta oma aega ega energiat, mõeldes sellele, mida teised võiksid sinust mõelda. Need, kes sinust hoolivad, aktsepteerivad sind sellisena, nagu sa oled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles