Retseptivõistlus: kohupiima-saiavorm

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heidi Võsu / Erakogu

Oma retsepti saatis meile teele ka Heidi, kes soovitab koostisosade hulga määramisel võtta vabalt ning arvestada oma ahjuvormi suurust, ta ise teeb kooki alati tunde järgi.

Kohupiima-saiavorm

Vaja läheb:

Kogused olenevad suuresti ahjuplaadist või vormist.

  • 1 sai (võib kasutada ka tahkunud saia ja n-ö kontsikuid, mis muidu seisma jääksid)
  • immutamiseks u 0,5 l piima
  • saiakihtide vahele ja peale 4 suuremat õuna
  • 1-2 tl kaneeli
  • 1 dl suhkrut 

Saiakihtide vahele:

  • kihiti 1,5 dl hapukat moosi
  • 1 kohupiimapasta või vähese hapukoorega segatud pakk kohupiima

Piima-muna segu:

  • 2-3 muna
  • 3 dl
  • piima
  • 0,5 dl suhkrut

Vormi määrimiseks ja peale tükikestena u 75 g võid.

Valmistamine:

Mulle meeldib saiavormi küpsetada suuremal ja madalamal ahjuplaadil, tuleb krõbedam. Kes mahlakamat tulemust soovib, soovitan sügavamat vormi.

Määri vorm võiga. Saiaviilud kasta piima sisse ja siis vooderda nendega vormi põhi.

Saiaviiludele lisa kiht hapukamat moosi. Mina kasutasin õunamoosi. Seejärel lisa tubli kiht kooritud ja õhukesteks viiludeks tükeldatud õunu. Õunte peale raputa veidi suhkrut ja kaneeli. Seejärel kata õunad vanilli-kohupiimapasta kihiga. Seejärel lisa taas kiht piima sisse kastetud saia. Kiht õunu.

Vahusta paar muna vähese suhkruga ja lisa piim. Piimasegu vala ühtlaselt vormi. Seda peab olema nii palju, et segu katab vormi. Raputa kõige peale taas kaneeli ja suhkrut ja lisa ka mõned väikesed võitükikesed. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 40 min, kuni saiavorm on kuldpruun. Piimasegu peab olema hüübinud.

Koguseid saab iga perenaine oma soovi järgi muuta. Kes soovib rohkem õunu, kes kohupiima :)

Serveerida soojalt või külmalt, kõrvale sobib hästi klaas külma piima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles