Tegelikust east vanem väljanägemine ei näita tingimata halba tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada teadlased tõestasid, et kui inimene näeb välja oma tegelikust east veidi vanem, siis ei tähenda see tingimata kehvemat tervist, nagu arstid vahel eeldavad.

Kanada St. Michael'si haigla uurijate sõnul seadis leid kahtluse alla pikka aega püsinud arvamuse, vahendas MyHealthNewsDaily.com.

St. Michael's teadlase Stephen Hwangi sõnul on arstid siiani lihtsalt eeldanud, et sellel on diagnostiline väärtus, kui inimene vanem välja näeb. «Olime tõsiselt üllatunud, kui avastasime, et inimene peaks enda tegelikust east vähemalt kümme aastat vanem välja nägema enne, kui selle järgi saab kindlalt öelda, et ta on halva tervise juures.»

Uuringu kohaselt on 99 protsendil inimestest, kes näevad enda east kümme või enam aastat vanemad välja, halb vaimne või füüsiline tervis.

Uuringus osales 126 inimest vanuses 30 kuni 70 aastat, kes pidid täitma füüsilist ja vaimset tervist hindava küsimustiku. Katses osalejate fotode järgi hindasid 58 arsti nende vanust ning tervislikku seisundit.

Kuni viis aastat enda tegelikust east vanema väljanägemisega inimeste puhul ei suutnud arstid ära arvata nende tervislikku seisundit. Täpselt määrati aga kümme aastat vanema väljanägemisega osalejate seisund.

Hwangi sõnul teevad arstid vahel patsientide kohta ennatlikke järeldusi, tugenedes nende väljanägemise erinemisele tegelikust east. Nad ei tohiks aga eeldada, et inimesed, kes näevad välja nooremad, on terved, ning teised, kes enda east veidi vanemad tunduvad, seda pole, lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles