Titade stiilispikker

Kristina Herodes
, Elustiili toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titade stiilispikker.
Modell: Eliise
Rõivad: Kaubamaja
Titade stiilispikker. Modell: Eliise Rõivad: Kaubamaja Foto: Maiken Staak

Milleks titadele mood? Vastne ilmakodanik ei oska trendiga küll midagi tarka peale hakata. Laseb oma uhke moekostüümi peale värske okseläraka, nii et pole asigi. Just seepärast on temale mõeldud stiilisoovitusedki otsast otsani praktilist laadi.

Kui perre on sündimas esimene laps, on täiesti normaalne, et väikeste inimeste uskumatult mitmekesine skaala ja sootuks teistsugused rõivavajadused juhtme kokku ajavad. Aga enese kindlana tundmiseks piisab vaid selle loo läbilugemisest. Ning alati saab ka abivalmis müüjal sabast kinni võtta. Kui suurust ei tea, võta alati suurem rõivas – õige pea saab seegi parajaks. Vastupidi ei juhtu paraku kunagi. Stiilisoovitused kõige pisematele jagunevad laias laastus kolmeks ning ei lähtu üldse suurusest, vaid hoopis sellest, mida tegelane teeb ja kuidas oma päeva veedab.

Foto: Kristina Herodes

0–6 kuud, pikali

Vastne ilmakodanik ei oska trendiga küll midagi tarka peale hakata. Laseb oma uhke moekostüümi peale värske okseläraka, nii et pole asigi.

Kõige pisemate riietamisel tuleb meeles pidada, et laps veedab suure osa päevast pikali ja võib magama keerata suvalisel hetkel – riided muutku pikutamine mugavaks!

Pikutaja garderoob. Pole vaja suurt riidekuhja, vaid piisav hulk vahetusrõivaid, mil pole selja all detaile, trukke, nööpe, kinnitusi ega muud, mis last selili olles segaks.

Suurus. Tihti pole tark osta ette kõige pisemat suurust (50), tänapäeva lapsed on paari aastakümne tagustest suuremad, nii sobib üsna sageli juba algusest peale väikseimast järgmine (56).

Mis paras, mis varuga? Bodi võib olla tsipake suurem, varrukad saab üles keerata. Sipukad seevastu peaksid olema parajad – muidu kaovad tillukesed jalad lihtsalt püksisäärte seest ära.

Müts olgu paras, liiga suur vajub silmile, liiga väike ei tule aga üldse kõne alla.

Hõlmiklõige. Enamik pisikesi saavad pahaseks, kui neil ühtelugu mingit jama üle pea sikutatakse. Peake on veel õrn, nii on parem valida hõlmiklõiked, mille selgasaamine on lapsele palju mugavam. Ülepeakaelus peab käima võimalikult pikalt lahti.

Bodi. Pluusid lähevad selja all krussi ja rikuvad unenägusid. Bodi, mis püsib paigal ja on mähkuvahetuseks mugav, on selles eas parim.

Sipukad. Alt avanevad variandid on mugavamad. Jalaosa võiks 3. kuuni kinni olla, laps on tervem.

Pehmed püksid või sukakad. Alternatiiv sipukatele, käivad kiirelt jalga ja ära, tähele tuleb panna vaid seda, et vöökumm oleks piisavalt pehme.

Uneülikond. Mugav üheosaline kostüüm. Mida kiirem avada, seda parem.

Sokid. Tillukesed titasokid on hea panna sipukate peale, aitavad jalad soojad ja sipukad paigal hoida. Lahtiste otstega pükste puhul sokid tavaliselt jalas ei püsi.

Müts. Pea katmine on 0–3. kuul mõistlik viis last kaitsta. Peale vanni kerge puuvillane müts. Õues käies üle pea tõmmatav kaeluseosaga müts, mille paksus tuleks valida aastaaja järgi.

Pudipõll. Olgugi, et väike ise ei söö, on pudipõllest palju abi, sest toit tuleb vahel tagasi ja mäkerdamist tuleb ette. Lihtsam on vahetada põlle kui tervet pluusi.

MIDA VÄLTIDA? Sünteetilised materjalid, katmata metalltrukid, paksud õmblused ja kõik, mis võib kõhu peal pigistada. Aeganõudev riietumine unusta kohe, kui oma tita silmis heas kirjas olla soovid.

6–10 kuud, käpuli

Niipea, kui tegelane iseseisvalt liikuma pääseb, muutub kõik! Heleroosad sipukad saavad kenad pruunid põlvekohad ja varbad kuluvad igalt poolt välja. Selles vanuses on kõige tähtsam valida rõivad, mis lapse liikumist ei piiraks, vaid arengule tuge pakuks.

Roomaja garderoob. Liikuma saanud pisike vajab kõige rohkem vahetusrõivaid, kuna päeva jooksul lähevad need mitu korda mustaks. Enim võiks olla bodisid ja pehmeid pükse, vähem pealmisi kihte – dressikaid, kampsikuid. Väikesed daamid võivad ka pihikseelikutes ja kleidikestes kulgeda. Kui põrand on jahe, on tark kanda sukakaid ja pükse nende peal – vahel me ei pane täiskasvanutena seda tähelegi, aga pisike peab kogu päeva põrandal ukerdama, nii et olgu tal soe ja mõnus.

Taskud ja tegelased. Lapsed märkavad juba detaile! Tasku on tore, koht, kuhu käsi sisse toppida, ja detailid pakuvad palju põnevat uurimist.

Pehmus ja elastsus. Käputaja püksid peavad olema märksa pehmemad ja painduvamad kui seisva tegelase omad. Liiga kõvad materjalid takistavad liikumist.

Bodi ja pluus. Bodi on jätkuvalt praktiline – kindlalt paigal, kõht ja selg soojas. Kuid pluusidki on nüüd asjakohased. Pikavarrukalise bodi peale sobib lühikeste käistega T-särk, pikakäiselise pluusi alla on tark panna lühikese varrukaga bodi. Mitu pikka käist ülestikku takistab lapse liikumist.

Sipukad. Varbad saavad kõvasti koormust, hea valik on avatud otstega püksid või siis tõmmata kinniste varbaotstega sipukate peale veel libisematute detailidega sokid.

Püksid. Väga head on tugevdatud pepu- ja põlveosad, põlveõndlad aga olgu õhukesed. Traksipüksid ja tunked püsivad väga hästi jalas, kuid ka klassikalised püksid reguleeritava värvliosaga on OK.

Kleidid-seelikud. Roomamiseas tasub arvestada, et ka kõik kleidi alla jäävad kihid on rõõmsalt vaatamiseks välja pandud – hea, kui need on värvikad ja lõbusad.

Uneülikond. Magamiseks endiselt väga mugav, aga päeval kandes kulub üliruttu otsa. Vali suletud varbaosa – tekk aetakse nüüd mõnuga pealt ja siputamist on palju. Rahmeldisele hangi magamiskott.

Sukakad ja sokid. Kiirema hoo saavad sisse need põnnid, kelle varbad ja põlved pole libedad. Ideaalsed roomiku-sukkpüksid on kummitäpikeste või libisemist takistava mustriga nii põlvel, talla all kui pöial.

Müts. Toamütsi on nüüd vähem vaja, õuemüts peab vastama aastaajale. Tähtis on kaitsta last nii külma kui päikese eest! Ehk talvemüts kaelusega ja suvemüts noka ning äärisega. Paljud beebid alustavad mütsimässu ja avastavad – haa, ma saan ise mütsi peast ära katkuda, ma olen kunn!

Pudipõll. Hammaste tuleku ajaks on hea pehme kangast põlleke, mida laps peaaegu tähelegi ei pane, aga mis kõik tati kinni püüab. Kui algab isesöömise põnev projekt, on esimesteks katsetusteks hea varrukatega ja vettpidavast materjalist suurem põll.

MIDA VÄLTIDA? Libedad varbad ja põlved – lapse liikumine on palju vaevalisem ja tal kaob huvi pingutada. Heledate toonidega ole mõõdukas, kui sa just kirglik pesukaru pole.

10–12+ kuud

Niipea, kui jalad alla saavad, läheb tõeline elu lahti! Seisva väikemehe võid rahumeeli suure mehe minimudeliks riietada, ilma et põnn selle pärast vähimatki ebamugavust tundma peaks. Kui laps oma tahet ja maitset varem väljendanud pole, siis nüüd annab ta märku, mis meeldib ja mis mitte.

Kõndija garderoob. Asjad saavad mustaks ja ruttu, parem on sellega leppida. Riiete elu on raske – neid pestakse palju, hõõrutakse ja kriibitakse. Väike aktivist ei kasva oma riietest enam üleöö välja, tasub osta vastupidavam, kvaliteetsem materjal.

Vähemäärduvad värvid allapoole. Pole mõtet lapse avastamissooviga sõdida, anna talle riided, mida võibki rahus määrida. Tumedamad ja segatud toonid, ka mustrid varjavad määrdumist.

Rõõmsad toonid ülespoole. Lapsel jääb pärast käimahakkamise müsteeriumi lahendamist hoopis rohkem aega asju enda ümber tähele panna. On teada, et laps eristab värve palju varem, kui seda sõnades väljendada oskab. Värv arendab ja stimuleerib su väikest loovisiksust.

Ilmastikukohased materjalid. Kui seni käisid õues enamasti sülelooma või vankrielanikuga, siis nüüd on kõrval täieõiguslik pisike kodanik. Väga tegus. Meie kliimas on kindlasti vaja mudakaitsepükse, vihmapidavaid rõivaid, kummikuid ja õuepapusid, mida on kerge puhtaks saada. Parim jope on mõõdukalt soe ja kihiliselt kantav.

Pildid, detailid, näpitavad elemendid. Eriti head on aplikatsioonid – eenduv motiiv jääb paremini silma ja sõrme alla. Ka riiete külge riputatavad lelud tekitavad elevust. Väikesed on uskumatult nutikad ja kõige rohkem pakuvadki neile huvi just pisikesed asjad!

Pluus. Kui laps on püsti, püsivad pluusid, T-särgid ja pulloverid kenasti paigal ja see ongi parem valik – lihtsam potile minna.

Püksid. Väärt detailid on reguleeritava laiusega värvel ja üleskeeratavad püksisääred – siis on samast tootest kandmisrõõmu kauemaks.

Kleidid-seelikud. Nüüd stiilimängud alles lahti lähevad! Vali õige suurus ja pehme kangas.

Uneülikond. Endiselt mugav, mida tuleks kanda ainult öösel.

Sukakad ja sokid. Abiks on libisemist takistav osa talla all, et väike sammumeister ei kukuks.

Müts. Vannijärgne müts soovi korral ja ilmaga sobiv õuemüts. Kaitse nii külma kui päikese eest!

Pudipõll. Kui laps sellega nõustub, on hea seda riiete kaitseks kasutada võimalikult pikalt.

MIDA VÄLTIDA? Libedad tallad. Esimesi samme tegev laps võib kergesti tasakaalu kaotada ja kui tibu kukub, on sokid süüdi! Lukud, mis pole ülaosas turvalised – lapsed hakkavad neid ise kiskuma ja võivad endale haiget teha.

Mida väike inimene vajab:

Esimest last oodates haarab meid tavaliselt kirg kogu beebipood rõivastest tühjaks tassida. Aga hoia hoogu – silmaterake kasvab esimestel kuudel sellise mühinaga, et asjad jäävad pahatihti väikeseks enne, kui sahtlist selgagi jõuavad. Siin on kaine-mõistuse-nimekiri, mis minu kolme lapse peal kehtis. Kui kodus on pesumasin ja sa seda vahel ka kasutad, saad kenasti hakkama.

1. Bodi, 5 tk

2. Sipukad, 4 tk

3. Püksid/sukakad, 2 tk (või rohkem pükse ja vähem sipukaid)

4. Tuduülikond, 3 tk

5. Jakk, kampsik, 2 tk

(talvisel tital 3)

6. Sokid, 2 paari

7. Pudipõll, 3 tk

8. Müts, 2 tk – veidi õhem ja  tiba paksem

9. Õuekombekas, 1 tk

10. Õuemüts, 1 tk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles