Mediteerimine aitab tõhusamalt valu leevendada kui ravimid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sind vaevab südamevalu, siis ei tasu otsida lohutust maiustustest ega hakata rahusteid võtma – emotsionaalsest valust aitab üle saada mediteerimine. 

Uuringud on tõestanud, et mediteerimine tõstab valuläve aidates ajul ebamugavustunnet ja erinevaid emotsioone kontrollida. Nüüd viidi USAs läbi veel üks uuring, mis näitas, et mediteerimisest on rohkem abi kui ravimitest, kirjutab Shape.com.

Fadel Zeidan viis nelja päeva vältel läbi mitmeid eksperimente ja katsetas inimeste peal erinevaid platseeboefektiga valuleevendajaid. Seejärel analüüsiti inimeste ajutegevust. Kuigi platseeboefektiga valuleevendajad mõjusid kõigile, kes neid proovisid, selgus, et selle grupi liikmed, kes olid teinud mediteerimisharjutusi, kogesid 27 protsenti vähem füüsilist valu ja 44 protsenti vähem emotsionaalset valu.

Tuleb välja, et kui mediteerida iga päev umbes 20 minutit, siis on kergem valust üle saada. Kusjuures, mediteerimisharjutusi teinud inimesed istusid lihtsalt silmad kinni ja kuulasid konkreetseid juhtnööre, kuhu tuleks oma tähelepanu suunata. Nad lasid mõtetel endast läbi voolata ja pöörasid tähelepanu hingamisele. Ei kõla ju kuigi keeruliselt?

Zeidan selgitas, et ajuanalüüsid tõestasid, et mediteerijatel olid need ajupiirkonnad aktiivsemad, mis tegelevad tähelepanu ja kognitiivse kontrolliga. Vähem aktiivsust täheldati neil selles ajupiirkonnas, mis tegeleb konkreetselt valuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles